PRVI SLOBODNI IZBORI: Apsolutna većina za stranku Aung San Suu Kyi

FaH

Stranka mianmarske aktivistice Aung San Suu Kyi dostigla je u petak apsolutnu većinu u parlamentu i bit će u mogućnosti formirati vladu, pokazali su službeni rezultati objavljeni pet dana nakon parlamentarnih izbora na kojima se dogodio povijesni zaokret.

U petak je dosegnut prag koji omogućuje Nacionalnoj ligi za demokraciju da bude u većini u oba doma, usprkos prisustvu četvrtine vojnih zastupnika.

Prema rezultatima izbornog povjerenstva koje još nije potpuno završilo prebrojavanje, Liga je osvojila 348 od 657 mjesta.

“Bit će to doista parlament kojim dominira Liga, bit će u mogućnosti usvojiti sve zakone koje žele i neće morati formirati koaliciju”, analizira stručnjak Richard Horsey.

Međutim, nasljednici vojnog režima imat će i dalje političku snagu u zemlji zahvaljujući 25 posto vojnih zastupnika u parlamentu i činjenici da šef vojske ima ovlasti imenovati neke ključne ministre poput ministra unutarnjih poslova i obrane.

Analitičar Richard Horsey smatra da će se u prijelaznom razdoblju “dama iz Yonguna” morati pobrinuti da sve snage “drži na okupu” i biti diplomatkinja s vojnicima.

Ona se međutim prvi put nalazi u nadmoćnom položaju spram onih koji su je držali 15 godina u kućnom pritvoru.

Aung San Suu Kyi već je pozvala mianmarskog predsjednika i šefa vojske na razgovore.

Komentiraj