FaH

Prvi dan muslimanskog hodočašća u Meku

Gotovo milijun i pol muslimanskih vjernika iz čitavog svijeta počelo je u subotu hodočašće u Meku, ove godine obilježeno otvorenom krizom između Rijada i Teherana.

 

Hodočašće u Meku ili hadž jedno je od pet stupova islama koje svaki vjernik mora ispuniti barem jednom u životu ako za to ima uvjete, poput zdravlja i materijalnih sredstava.

“Uspio sam skupiti novac potreban za put… divno je biti ovdje”, rekao je Mohamed Hasan, 28-ogodišnji hodočasnik iz Egipta.

Marokanka Zaina Dahun kaže kako “osjeća radost i zahvalnost Bogu.. Mislim samo na jedno, ispuniti svoju vjersku zadaću”.

Milijuni muslimana diljem svijeta svake godine pohode najsvetiji islamski grad Meku u Saudijskoj Arabiji, rodnom mjestu proroka Muhameda.

Upravljanje neprekinutim valom hodočasnika, organizacija njihovog prijema, prijevoz i sigurnost predstavljaju ogromni logistički izazov za Saudijsku Arabiju.

Prošle je godine na hadžu, po podacima stranih vlada, u gužvi koja se stvorila tijekom rituala kamenovanja sotone poginulo 2297 ljudi što je izazvalo velike međunarodne kritike.

Saudijska Arabija priznaje 769 mrtvih a rezultati istrage koje su pokrenule vlasti još uvijek nisu objavljeni. Kako bi se izbjeglo ponavljanje takve drame, Rijad je objavio da je poduzeo nove mjere sigurnosti.

Prvi put u trideset godina na ovogodišnjem hadžu neće sudjelovati Iranci jer je upravo prošlogodišnja tragedija razbjesnila Teheran čiji su odnosi s Rijadom već bili napeti.

Nakon te drame u kojoj je poginulo 460 iranskih hodočasnika, i unatoč pregovorima, dvije regionalne sile nisu se uspjele dogovoriti o slanju Iranaca na ovogodišnji hadž.

Komentiraj