FaH

PROSVJEDNI MARŠ: Deseci tisuća Indonežana protiv guvernera Jakarte

Deseci tisuća radikalnih indonezijskih muslimana u petak su sudjelovali u prosvjednom maršu prema predsjedničkoj palači te tražili ostavku guvernera glavnoga grada Jakarte, jer je kako tvrde uvrijedio Kuran.

Indonezija je zemlja s najvećom muslimanskom zajednicom na svijetu, u kojoj mnogi vjernici slijede umjereni islam.

Premda su radikali dosad povremeno izražavali prosvjede, ovako masovan prosvjed je rijedak. Ozračje u Jakarti napeto je i neke tvrtke savjetovale su zaposlenicima da rade od kuće, pristup poslovnim dijelovima grada je ograničen a veleposlanstva su savjetovala oprez.

Kamioni puni vojnika i policajaca, od kojih su neki naoružani puškama, sudjeluju u ophodnji a drugi osiguravaju trgovačke centre.

Očekuje se da će biti raspoređeno 18.000 pripadnika sigurnosnih snaga u gradu od 10 milijuna stanovnika.

Prosvjednici, koje vodi skupina Fronta islamskih branitelja, traže da se džakartskog guvernera Basukija Tjahju Purnamu, kršćanina i prvog etničkog Kineza na toj dužnosti, zatvori i osudi za blasfemiju.

Radikali tvrde da je uvrijedio Kuran nakon što je reagirao na politički napad neistomišljenika citirajući stih iz Kurana.

“On nije musliman i ponižava Kuran”, rekao je jedan prosvjednik novinaru Reutersa. “Nemoj navoditi ništa iz Kurana, posebno ako pogrešno interpretiraš … molim Boga da ga se zatvori”, dodao je.

Purnama, popularno znan kao “Ahok”, na glasu je kao čvrst reformator. Natjecat će se u ponovnim izborima protiv dvojice muslimana – Agusa Harimurtija Yudhoyonoa, sina bivšeg predsjednika Susila Bambanga Yudhoyonoa, i bivšeg ministra obrazovanja Aniesa Baswedana.

Komentiraj