Novi saziv Hrvatskog sabora, osim u Republici Hrvatskoj, bira se i u 49 država diljem svijeta, u inozemstvu se, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, glasuje u subotu i nedjelju.

Prva se birališta, ona u Australiji, otvaraju u petak u 23 sata po hrvatskom vremenu, glasovanje završava u Los Angelesu u ponedjeljak, u 4 sata ujutro, što znači da se zbog vremenske razlike izbori protegnu na četiri dana.
U Australiji se u petak u 23 sata po hrvatskom vremenu otvaraju birališta u Canberri, Melbournu, Sidneyu, ono u Perthu otvara se u subotu u jedan sat.
Točno u ponoć po hrvatskom vremenu otvara se biralište u Japanu, sat kasnije biralište u Kini, u dva sata otvara se biralište u Indoneziji, u 3,30 u Indiji, sat kasnije u Afganistanu i Iranu.
U subotu u 6 sati otvaraju se birališta u devet država: u Rusiji, Kataru, Izraelu, Turskoj, Ukrajini, Bugarskoj, Rumunjskoj, Finskoj i Grčkoj.
U subotu u 7 sati svoja vrata biračima otvaraju birališta u 20-ak europskih država, te u Egiptu i JAR-u.

Aktivno se registriralo oko 60 tisuća birača

Za glasovanje na prijevremenim parlamentarnim izborima na 115 biračkih mjesta u inozemstvu aktivno se registriralo gotovo 60.000 birača bez prebivališta u Hrvatskoj, što je za 23 tisuće više nego na izborima u studenom.
Naime, mnogim je biračima izdana nova osobna iskaznica, „a posjedovanje elektronske osobne iskaznice već uključuje aktivnu registraciju tih birača“, objašnjava predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.
Kao i u studenom, najviše će se biračkih mjesta za izbore otvoriti u BiH i Njemačkoj.
U Bosni i Hercegovini ukupno ih je 34 (osam u Sarajevu, 20 u Mostaru, četiri u Tuzli, dva u Banjoj Luci), u Njemačkoj 17 (dva u Berlinu, pet u Stuttgartu, četiri u Muenchenu, tri u Frankfurtu, dva u Duesseldorfu te jedno u Hamburgu).
Na području BiH za glasovanje na prijevremenim izborima registrirano je oko 35 tisuća hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u toj susjednoj zemlji. Najviše registriranih, oko 21 tisuće birača, je na području koje pokriva hrvatski Generalni konzulat u Mostaru, u Sarajevu ih je 5900, Tuzli 4700, a u Banjoj Luci oko 2500.
U Srbiji će se glasovati na dva biračka mjesta, u Beogradu i u Subotici, u Crnoj Gori u Podgorici i u Kotoru.
Birači u misiji potpore miru „RESOLUTE SUPPORT“ u Afganistanu moći će glasovati na dva biračka mjesta – u kampovima Marmal i Gibson u Mazar-e-Sharifu i u Kabulu.
Na prijevremenim izborima moći će se glasovati i u Iranu, odnosno u hrvatskom veleposlanstvu u Teheranu.
U inozemstvu, u posebnoj XI. izbornoj jedinici koju zapravo čini cijeli svijet, od 151 saborskog zastupnika biraju se tri, bira ih “dijaspora”, odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj.
U inozemstvu glasuju i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se na izborni dan zateknu izvan države, glasuju za zastupnike svoje izborne jedinice, pod uvjetom da su se prethodno upisali, odnosno registrirati.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakDOSSIER: Manjinske škole tabu tema hrvatske politike
Sljedeći članakVIDEO:Sučeljavanje Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.