PRIJETNJE SMRĆU TATJANI JURIĆ: Zbog izjava o ulozi dijaspore u izboru Kolinde za predsjednicu RH

Tatjana Jurić, poznata hrvatska televizijska i radijska voditeljica, primila je preko društvene mreže Facebook tijekom proteklih nekoliko dana više ozbiljnih prijetnji, a neke od tih prijetnji bile su i prijetnje smrću, doznao je Nacional od njoj bliskih osoba. Među ostalim, prijetnje smrću obuhvaćale su i najave da bi joj se mogla postaviti bomba pod automobil. Nazivali su je kurvom, kučkom i raznim drugim pogrdnim imenima.

[quote_box_center]

  • Tatjana Jurić, poznata hrvatska televizijska i radijska voditeljica, primila je preko društvene mreže Facebook tijekom proteklih nekoliko dana više ozbiljnih prijetnji, a neke od tih prijetnji bile su i prijetnje smrću
  • Među ostalim, prijetnje smrću obuhvaćale su i najave da bi joj se mogla postaviti bomba pod automobil
  • Nazivali su je kurvom, kučkom i raznim drugim pogrdnim imenima

[/quote_box_center]

“Zaklat ćemo te, kurvo četnička”, stoji u jednoj od otprilike sedamsto poruka koje su joj proteklih dana upućene. U jednoj drugoj sličnoj poruci poručuje joj se da pripazi kad prelazi preko ceste, što sugerira da bi se u nju netko mogao zaletjeti automobilom. “Sve najgore ti želim, od sada do kraja života, gorit ćeš u paklu komunističko srpsko govno”, “…Još jednom neka tvoj ‘mozak’ proizvede rečenicu u kojoj se spominje Bosna dobit ćeš po p…“, “…činila si mi se dobra cura, al’ nakon ovoga, čim bi te vidio u Hercegovini, pljunuo bi te, p… jedna komunistička, veze nemaš o povijesti”, “Kurvo glupa isfrustrirana dijaspora ti je omogućila da zarađuješ kruh u Hrvatskoj, a ako ti je to problem onda seli za Beograd, glavni grad bivše ti države za kojom toliko patiš! Sve najgore ti u životu želim”, “Glupačo maloumna da nije bilo Hrvata iz BiH ne bi imala državu dok su tvoji ladili jaja ljudi su ginili za ovo šta sad imaš. Istruni đubre smrdljivo, j… ti sve po redu što ti ulazi pod kućnu gredu”.

Među ostalima, spomenute citirane poruke upućene su Tatjani Jurić samo nekoliko sati nakon što je završio drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, na kojima je pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja koju je podržala široka koalicija desno orijentiranih političkih stranaka predvođenih HDZ-om.

TATJANA JURIĆ RODILA SE 1982. U ZAGREBU, gdje je 2012. diplomirala politologiju na Fakultetu političkih znanosti. Novinarstvom se počela baviti 2003., kada je na Novoj TV uređivala i vodla emisiju “Modelle”. Potom je prešla na RTL Televiziju, gdje je duže vrijeme radila kao novinarka i voditeljica u emisijama “Exploziv” i “Exkluziv”. Jedno je vrijeme autorski surađivala i vodila emisiju “Exkluziv s Tatjanom Jurić“. Tijekom 2011. počinje raditi na radiju. Isprva na zagrebačkom Prvom radiju, a od 2013. svakodnevno uređuje i vodi dnevne emisije na najslušanijem nacionalnom Narodnom radiju. Usporedo s tim surađuje i s izdavačkom kućom Styria. Na njihovoj 24sata TV i web portalu 24 sata uređuje i vodi magazin “Dnevni boravak”, koji se bavi aktualnostima iz društveno-političkog života. Već na početku televizijske karijere 2005. dobila je nagradu Večernjakova ruža za najbolje novo televizijsko lice.

ZIN_2365
“Zaklat ćemo te, kurvo četnička”, stoji u jednoj od otprilike sedamsto poruka koje su Tatjani Jurić proteklih dana upućeneFoto: Saša Zinaja/NACIONAL

Njoj su prije nekoliko dana upućene opisane prijeteće poruke zbog komentara koji je na svojoj Facebook stranici objavila nekoliko sati nakon objavljivanja rezultata drugog kruga predsjedničkih izbora u nedjelju 11. siječnja.

Ona je te večeri na svojoj Facebook stranici objavila neka svoja razmišljanja na temelju kojih se može zaključivati da bi mogla biti lijevo politički orijentirana, da je razočarana lijevo orijentiranim političkim strankama i da joj se nije svidjelo to što hrvatska dijaspora ima pravo glasovati na izborima. Tatjana Jurić na svojoj je Facebook stranici čestitala Kolindi Grabar-Kitarović na tome što je izabrana za prvu hrvatsku predsjednicu u povijesti, ali joj je preporučila da se distancira od brojnih osoba iz političkog miljea koje su je podržavale tijekom predsjedničke kampanje.

MOŽE SE ZAKLJUČIVATI DA JE TATJANA JURIĆ PREPORUČILA KOLINDI GRABAR-KITAROVIĆ da bi joj bilo dobro da se drži podalje od Milijana Brkića, glavnog tajnika HDZ-a. Zbog svega navedenoga Tatjana Jurić suočila se s brojnim kritikama, pritiscima i prijetnjama.

Tatjani Jurić upućene su ozbiljne prijetnje zbog njenih sljedećih rečenica: “Uz ovakvu ljevicu, šta će ti desnica… Bilo kako bilo, odoh brzo na spavanje. I to sve zbog gospođe u najbližoj nam dijaspori koja je glasovala ‘da bi imala višu penziju iz HR’. Neka mi se slobodno javi pa da idući mjesec umjesto mene plati sva moja davanja koja svakoga mjeseca uplaćujem u državni proračun RH. Neće joj biti dosadno. Iz ove države stvarno jedino treba – iseliti u dijasporu i svakih se par godina – dobro zaj… u ime matice zemlje. Prvoj HR Predsjednici – u duhu demokracije, čestitam! Samo neka podalje drži gospona koji je ‘kompilirao’ diplomski rad! I još nekolicine, al’ ’ko bi to više nabrojio… Sad idem spavat da se sutra mogu na vrijeme dignut za posao. Mora se pošteno zaradit honorar. Da bi gospođa u dijaspori imala višu penziju.” Nedugo potom počele su stizati brojne reakcije na njezinu Facebook stranicu. Slično ozračju i općoj situaciji koji su u državi u vezi s predsjedničkim izborima bili izrazito podijeljeni, takve su bile i reakcije na njezine rečenice.

Osobe bliske Tatjani Jurić tvrde da je ukupno bilo oko sedam stotina reakcija na ono što je poznata voditeljica javno objavila. Nju su neki od komentara šokirali, zabrinuli, pa i ozbiljno uplašili, zbog čega razmišlja da prijetnje koje su joj upućene prijavi policiji. Tvrdi se da se zbog intenziteta i količine negativnih reakcija na ono što je objavila Tatjana Jurić suočila i s pritiscima na poslu. Upućeni novinarski izvori tvrde da je bilo pritisaka i na Narodni radio, ali i sugestija da bi bilo dobro da se ona na neki način ogradi od onoga što je putem svoje Facebook stranice objavila. Tvrdi se da joj se to sugeriralo zbog profila dijela slušatelja Narodnog radija, koji uvelike slušaju tu radijsku postaju upravo u obližnjoj dijaspori iz BiH.

izvor blizak obavještajnom miljeu tvrdi da su zbog objava Tatjane Jurić na Facebooku iz jednog dijela hercegovačkog sigurnosnog i poduzetničkog miljea čak započeli pritisci na poslodavce Tatjane Jurić da joj se uruči otkaz. Moguće je da se dijelom i zbog tih neočekivanih zbivanja Tatjana Jurić odlučila dodatno objasniti neke svoje prije iznesene stavove, što se u dijelu novina protumačilo kao da se ona od tih iznesenih stavova zapravo ograđuje. Ona je u utorak 13. siječnja u 18.06 sati na svojoj Facebook stranici zapravo objavila da i dalje misli da bi trebalo drukčije urediti uvjete pod kojima hrvatska dijaspora može glasovati, a tom je prilikom izrazila i poštovanje prema novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

ONA JE TADA NA SVOJOJ FACEBOOK STRANICI OBJAVILA: “Moje mišljenje o izbornom zakonodavstvu vezanom za dijasporu i dalje stoji. Podržavam ustavno pravo dijaspore ma gdje u svijetu na glasovanje, ali da, osobno mislim da to pitanje i dalje treba dodatno urediti. To moje mišljenje ni na koji način ne utječe na najviši mogući nivo moje osobne demokratičnosti niti se isključivo odnosi na BiH. Za razliku od onoga što danas prenosi većina medija – podržavam pravo svakog da bira. ‘Mi’ smo izabrali novu predsjednicu. ‘Naša je većinska demokracija’ tako odlučila i ja sam, kao državljanin ove zemlje i kao politologinja zbog mogućnosti izbora sretna i zadovoljna. Moje poštovanje prema novoizabranoj predsjednici, njezinoj osobi i instituciji koju predstavlja je neupitno, kao što je neupitno i moje pravo na mišljenje i izražavanje. I vaše. U to ime, eto nas na kavi! Možemo se ne slagati, ali upravo je u tome bit demokracije – uvažavamo se u neslaganju.”

Uz navedeno objavila je svoju fotografiju snimljenu u caffe baru Mimice pokraj zagrebačkog Maksimirskog parka, gdje se našla na kavi s prijateljem Igorom Peternelom, članom Izvršnog odbora Hrvatskog Helsinškog odbora. Objavljivanjem zajedničke fotografije sa Peternelom Tatjana Jurić htjela je sugerirati da se njih dvoje uzajamno uvažavaju, iako se prilično razlikuju u svojim političkim stavovima. Može se tvrditi da Peternel u najmanju ruku nije naklonjen lijevoj političkoj opciji i još uvijek aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću. On je koncem protekle godine na nekoliko tjedana sa obitelji otputovao u Australiju. Potom je uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj na svojoj Facebook stranici objavio trinaest razloga zašto napušta Australiju i juri u Zagreb na biralište. Ironično je konstatirao zašto želi podržati Ivu Josipovića. Na svojoj Facebook stranici u tom kontekstu objavio je sljedeće:

“…JER SAM ZA ‘REGIJU’ kao središte svemira i za građanke i građane kao nositelje nacionalne suverenosti, jer su mi partizanske kape lijepe, sexy i petokraka je za mene simbol mira, demokracije i ljudskih prava, jer želim predsjednika kojeg žele i Željko Jovanović, Vesna Pusić, Milorad Pupovac, Dejan Jović, Davor Butković, Oliver Frljić, odlikovana Vesna Teršelič, Rada Borić, Urška Raukar, Sandi Blagonić, Zoran Pusić i Savo Štrbac – to je moj dream team, jer sam oduševljen da mi Laura u školi uči isključivo o gender ideologiji i da umjesto imena oca i majke u obrazac upisuje roditelj 1. i roditelj 2., jer želim da mi predsjednik priča priče u izraelskom parlamentu o ustaškoj zmiji, jer udbaše svakako želim štititi od suđenja, pogotovo u nedemokratskoj Njemačkoj pod svaku cijenu, pa i promjene Ustava, jer sam kao i Ivo potpuno zadovoljan Milanovićevom vladom, jer podržavam da nam predsjednik putuje prvenstveno u europske metropole kao što su Beograd, Podgorica, Sarajevo, Priština i Tirana, a za veleposlanike da imenuje ljude koji u tim ambasadama 2014. godine drže Titove fotografije, jer mi nije bitno da Obama primi predsjednika Hrvatske kad se on službeno nalazi u SAD-u i sasvim mi je normalno da predsjednik u pet godina niti jednom ne posjeti službeno zemlje kao što su Njemačka, Francuska, Austrija ili Italija, jer se super osjećam kad moj predsjednik ljubi tri puta četničke vojvode te napeto isčekujem i četvrti poljubac… u usta, jer umjesto spiska ranjenika smaknutih na Ovčari zadovoljan sam i dobivenim inventarom vukovarske bolnice, jer smatram da su Dodik i Republika Srpska, genocidom stvoreni tumor unutar Bosne, prirodni hrvatski saveznici i podržavam Predsjednika u takvoj politici i jer želim povući tužbu protiv Srbije jer duboko vjerujem da su Hrvati devedesetih ratovali sa marsijancima na Marsu, pa UN u principu i nije nadležan za taj sukob kao ni za zločine koji su tom (ne)prilikom počinjeni!!.”

Tatjana Jurić htjela je objavom svoje zajedničke fotografije s Igorom Peternelom poslati preko svoje Facebook stranice poruku da se njih dvoje unatoč svojim dubokim osobnim političkim razilaženjima privatno mogu tolerirati i družiti. To joj po svemu sudeći nije puno pomoglo u nastojanju da ublaži komentare velikog dijela osoba koje s njom ne dijele iste političke stavove.

TIJEKOM PROTEKLOG TJEDNA TATJANA JURIĆ upustila se preko društvene mreže Facebook u rasprave s brojnim ljudima koji su komentirali ono što je ona objavila. Preko Facebooka diskutirala je i s osobama koje su je zbog iznesenih stavova kritizirale, ali i s onima koji su je zbog iznesenoga podržali. Tijekom te komunikacije ona je u više navrata isticala da nije ni lijevo ni desno politički orijentirana, da je mlada osoba koja nije opterećena starim političkim prijeporima, ali i da bi vlastitom bratu koji se odselio u Sloveniju također dodatno uredila uvjete pod kojim može glasovati. Izjavila je da građane BiH hrvatske nacionalnosti ne doživljava kao dijasporu i da im ni u kojem slučaju ne želi otuđivati bilo kakva prava.

Tatjana Jurić navela je u diskusijama koje je vodila na Facebooku da je stekla dojam kako je jako puno ljudi hrvatske nacionalnosti starije životne dobi iz BiH zapravo zastrašeno tvrdnjama da će im lijevo orijentirane stranke iz Hrvatske ukinuti prava na mirovine i druga prava.

Zato je stekla dojam da su brojni ljudi iz te kategorije stanovništva zapravo u strahu glasovali za kandidata kojega je na predsjedničkim izborima podržavala desna politička scena. Ona je i u brojnim diskusijama koje je vodila preko Facebooka izjavila da je zbog svega poprilično uznemirena, ali da nema namjeru ustuknuti ili korigirati vlastito mišljenje zbog osoba koje svoju političku moć u 21. stoljeću žele graditi na zastrašivanju.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Komentiraj