Prijatelji i kolege iz HSS-a te drugih stranaka oprostili se od Josipa Friščića

HINA / Ozren ŠPIRANEC

Josip Friščić, bivši predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS), negdašnji potpredsjednik Hrvatskog sabora i koprivničko-križevački župan pokopan je u utorak na mjesnome groblju u Koprivničkom Ivancu, a prije pokopa na komemoraciji u Središnjici HSS-a u Zagrebu i u gradskoj vijećnici u Koprivnici od njega su se oprostili kolege i prijatelji iz HSS-a i drugih stranaka te predstavnici državnih i gradskih vlasti.

Od Josipa Friščića na pokopu se u ime Središnjice HSS-a oprostio zamjenik križevačkoga gradonačelnika Ivan Vuk, a posljednji ispraćaj predvodili su varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i rektor Svetišta Majke Božje Bisktričke msgr. Zlatko Koren. Među mnogim osobama iz političkoga i javnog života Hrvatske na pokopu je bio i bivši predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader, bivši predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Na pokopu je bio i predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

HINA / Ozren ŠPIRANEC
HINA / Ozren ŠPIRANEC

Na komemoraciji u Središnjici HSS-a u Zagrebu predsjednik te stranke Branko Hrg istaknuo je kako je s Josipom Friščićem bio 23 godine, da su na neki način od prvih dana bili zajedno u HSS-u te da su često imali različito mišljenje, a na kraju su izlazili van sa zajedničkim mišljenjem.

“Joža je bio skroman čovjek i bio je čovjek. Nije se materijalno ničime okoristio. Živio je jedan svoj skroman život čovjeka iz Podravine, iz Koprivničkog Ivanca. Ničim nitko ne bi mogao zaključiti, tko ga nije znao, da je on visoki politički državni dužnosnik, da ima određeni status i pozicije u društvu jer je ostao cijelo vrijeme onakav kakav je bio prije nego što je zakoračio u visoku politiku”, istaknuo je Hrg.

Rekao je kako je Josip Friščić “u svojem lokalpatriotizmu” imao snage i širine da prihvati i sve druge, da je bio “čovjek koji je stvarao i djelovao na zajedništvu i na sastavljanju i stvaranju jednog zajedničkog ozračja”.

“Ali Joža je iznad svega volio Hrvatsku. Bio je spreman u vremenima koja su bila izuzetno turbulentna kod pristupanja Hrvatske Europskoj uniji doslovno žrtvovati sve i žrtvovao je sve, žrtvovao je sebe jer je rekao ne, ne smijemo sada gledati ni uskostranački ni osobno. Radi se o prevelikom cilju, radi se o prevelikom interesu Hrvatske. Mi moramo ovo izdržati do kraja pa po bilo koju cijenu i potpisati Sporazum o pristupanju Europskoj uniji. Tu je njegova uloga, a to će povjesničari kasnije dokazivati i pisati, bila iznimno, iznimno velika. Za to je kasnije politički praktički stradao. To je bila žrtva kao zalog za budućnost”, poručio je predsjednik HSS-a Branko Hrg.

HINA / Ozren ŠPIRANEC
HINA / Ozren ŠPIRANEC

U ime HSS-a od Josipa Friščića oprostio se i dr. Hrvoje Petrić, koji je istaknuo da se on svojim političkim i javnim djelovanjem dokazao u borbi za narod, a to je ono što svima nama danas treba biti najosnovniji cilj.

“Josip Friščić je u toj borbi za narod dokazao da se može i mora biti častan i pošten. On je bio pošten. I time je podigao ljestvicu svima onima koji su došli i koji će doći iza njega”, poručio je dr. Petrić. Dodao je kako je iz Josipa Friščića uvijek izlazio, pa čak i u najtežim danima, životni i politički optimizam i vjera u čovjeka i svoj hrvatski narod, a poruka je da upravo opće dobro za koje se on uvijek borio svima nama treba biti poticaj.

Rekavši kako je Josip Friščić otišao prerano, dr. Petrić je istaknuo: “I predsjednik HSS-a aktualni Branko Hrg, i potpredsjednici, članovi stranke, članovi današnje Vlade, javni djelatnici, ljudi koji će preuzimati odgovornost za ovu državu mogli su u njemu još godinama imati dobrog savjetnika koji je mogao dati, barem u razgovorima, mnoga dobra rješenja za ovu zemlju.”

Josip Friščić rodio se 15. kolovoza 1949. u Subotici Podravskoj, a umro je 23. siječnja nakon duge i teške bolesti u koprivničkoj Općoj bolnici dr. Tomislava Bardeka.

Komentiraj