Preminuo konzervativni sudac Vrhovnog suda SAD-a Antonin Scalia

FaH

Konzervativni sudac američkog Vrhovnog suda Antonin Scalia (79) preminuo je u subotu u Texsasu, objavio je Vrhovni sud SAD-a.

 “Bio je iznimna individua i pravnik, osoba kojoj su se kolege divile i poštovale ga. Njegov odlazak veliki je gubitak za Sud i zemlju kojoj je tako vjerno služio”, ističe u priopćenju predsjednik Vrhovnog suda John Roberts.
 Američki predsjednik Barack Obama, koji se trenutno nalazi u Kaliforniji, izrazio je sućut obitelji suca Scalie, a Bijela kuća je je njegovu izjavu najavila za kasnije u subotu.
 Vijest lokalnih medija o smrti suca Vrhovnog suda prvi je potvrdio teksaški guverner Greg Abbot koji je za suca Scalia rekao da je bio “Božji čovjek, domoljub, nepokolebljivi branitelj Ustava i vladavine zakona”.
 Scaliu je za suca Vrhovnog suda 1986. imenovao predsjednik Ronald Reagan. Svjetske novinske agencije o Scalii govore kao o konzervativnoj ikoni, sucu čije su odluke utjecale na formiranje američkog pravosuđa, ali često dovodile i do podijeljenih mišljenja u javnosti, posebno napominjući kako se protivio pobačaju i snažno podupirao smrtnu kaznu.
 Vrhovni sud u Washingtonu najviše je pravosudno tijelo u SAD-u. Ima devet sudaca s doživotnim mandatom, koje imenuje predsjednik SAD-a, a potvrđuje Senat.
 Svjetske agencije napominju kako je sa Scaliom Vrhovni sud većinom bio konzervativan. Također procjenjuju da će demokratski predsjednik Obama, s obzirom da u Senatu većinu imaju republikanci te s s obzirom na važnost položaja i osjetljivu ravnotežu u Vrhovnom sudu, teško naći prihvatljivog nasljednika ili nasljednicu Scalii, posebice stoga što mu u studenome istječe drugi predsjednički mandat.
 Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell tako je izjavio kako nakon smrti suca Antonina Scalia odluku o novom sucu treba donijeti novi američki predsjednik.
 “Američki narod treba imati pravo glasa u izboru novog suca Vrhovnog suda. Stoga, do izbora novog suca ne bi trebalo doći dok ne dobijemo novog predsjednika”, ističe McConnel u priopćenju.
 S druge, pak, strane, demokratski senator Harry Reid poručuje kako predsjednik Obama treba “odmah” predložiti novog člana Vrhovnog suda.
 “S obzirom na mnoga važna pitanja koja su pred Vrhovnim sudom, Senat ima odgovornost popuniti prazninu što prije”, kaže Reid, dodajući kako bi bio presedan u novijoj povijesti da mjesto u Vrhovnom sudu bude upražnjeno gotovo godinu dana.

Scalijina smrt zaoštrila američku predsjedničku utrku

 

Iznenadna smrt suca američkog Vrhovnog suda Antonina Scalije otvorila je novo područje sukoba u ionako užarenoj predsjedničkoj utrci koji bi mogao dublje podijeliti republikance i demokrate a možda i republikance međusobno.

 Upražnjeno mjesto na sudu, koji je sada ravnomjerno podijeljen na četiri konzervativna i četiri liberalna suca, potaknulo je republikance da pozovu američkog predsjednika Baracka Obamu da se suzdrži u posljednjoj godini mandata od biranja Scalijinog nasljednika dok su demokrati pozvali Obamu da to učini u skladu s američkim ustavom i predloži kandidata na potvrdu donekle neprijateljskom Senatu u kojem republikanci imaju većinu. Mogućnost takve bitke dočekali su kandidati u predsjedničkoj utrci oštrim riječima.

 Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell najavio je blokiranje svakog Obaminog prijedloga.

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton već je naznačila da bi mogla McConnellovu prijetnju da će onemogućiti izbor suca kojeg predloži Obama pretvoriti u veliko pitanje predizborne kampanje.”Republikanci u Senatu i u kampanji koji zahtijevaju da mjesto suca Scalije ostane upražnjeno ne poštuju naš ustav”, poručila je Clinton u priopćenju.

Neki republikanski kandidati na debati održanoj svega nekoliko sati nakon objave smrti 79-ogodišnjeg suca iskoristili su trenutak kako bi se međusobno obračunali i upozorili birače da se trenutno vodećem republikanskom kandidatu milijarderu Donaldu Trumpu ne može vjerovati da će predložiti istinskog konzervativca za novog suca, u slučaju da bude izabran za američkog predsjednika.

“Ukoliko Donald Trump bude predsjednik imenovat će liberalnog suca”, tvrdio je teksaški senator Ted Cruz tijekom debate u Južnoj Karolini u kojoj se održavaju sljedeće subote republikanski predizbori.

“Sada su pod znakom pitanja dvije grane vlasti, ne samo mjesto predsjednika države nego i Vrhovni sud”, kazao je Cruz. “Ukoliko u tome pogriješimo, ako predložimo pogrešnog kandidata, drugi amandman, život, brak, vjerske slobode, sve će to biti dovedeno u pitanje”.

Senator Lindsey Graham iz Južne Karoline također je napao Trumpa. “Donald Trump nije konzervativac pa mu ne vjerujem u izboru suca”, kazao je  Graham prije debate. Trump je u prošlosti podupirao demokratske političare.

Trump se pridružio u subotu drugim kandidatima u debati u zahtjevima vođi republikanske većine u Senatu Mitchu McConnellu da ispuni obećanje i blokira svaki Obamin prijedlog za novog suca Vrhovnog suda.

“Na Mitchu McConnellu i svima drugima je da to zaustave”, kazao je Trump “To glasi: odgodi, odgodi, odgodi”.

Po američkom sustavu predsjednik predlaže kandidata za Vrhovni sud u kojem devet sudaca ima doživotni mandat a Senat ga potvrđuje. Posljednji sudac kojeg je u Senatu u izbornoj godini potvrdila većina suprotnog političkog predznaka bio je Anthony Kennedy 1988.

Obama je već kazao kako namjerava sljedećih tjedana predložiti Senatu kandidata za suca Vrhovnog suda što znači da će kandidat biti izložen  snažnom preispitivanju predsjedničkih kandidata obje stranke u predizbornoj utrci i vrlo će mu se vjerojatno protiviti većina republikanskih kandidata.

“Sud bi se mogao pretvoriti u jedno od važnijih pitanja ove godine”, kaže David Axelrod, bivši Obamin politički savjetnik. “Bit će to paklena borba”.

Kritiziranje suda koji je zadnjih godina podupru Obaminu reformu zdravstvene zaštite i legalizirao istospolne brakove već je dominiralo u nekoliko kampanja republikanskih kandidata.

Dok Scalija nije umro činilo se da bi konzervativna većina na sudu mogla potkopati Obaminu politiku prema migrantima i klimatskim promjenama, pa gubitak Scalije kao predvodnika konzervativnog razmišljanja i moguće skretanje suda u lijevo osigurava da će se svaka drama u Senatu preliti na predizbornu kampanju.

Senat je već potvrdio dva suca koje je predložio Obama – Soniu Sotomayor i Elenu Kagan no to je bilo u vrijeme dok su demokrati imali većinu u tom domu.

Rick Hasen, profesor prava na sveučilištu Kalifornija u Irvineu i stručnjak za Vrhovni sud kaže kako Obama vjerojatno ima dvije mogućnosti.

“Mogao bi predložiti liberalnijeg kandidata koji ne može proći u republikanskom Senatu što bi postalo prvorazredno političko pitanje u 2016.”, kaže Hasen ili bi mogao nominirati umjerenijeg kandidata koji bi mogao dobiti dovoljnu potporu Republikanaca. Postoje rizici oba pristupa: republikanska blokada liberalnog kandidata animirala bi na izborima napredniji dio Demokratske stranke no sud ne bi imao presudni glas oko godinu dana. Taj napredniji dio Demokratske stranke mogao bi pak gledati na umjerenijeg kandidata kao na izdaju a konzervativniji republikanski glasači mogli bi krivo gledati na svakog senatora koji odobri takvog kandidata.

Među predmetima o kojima Vrhovni sud treba uskoro odlučivati su pobačaj, prvi puta u zadnjih 10 godina, kao i u predmetima koji se tiču biračkih prava, pozitivne diskriminacije manjina i imigranata.

Čekanje od 11 mjeseci na sljedećeg predsjednika u postupku imenovanja suca Vrhovnog suda bio bi slučaj bez presedana u posljednjih nekoliko desetljeća.

Analitičari kažu kako bi Obama mogao kandidate potražiti među ženama ili manjinama pa su tako iskočila imena washingtonskog suca indijskih korijena Srija Srinivasana, vijetnamske Amerikanke Jacqueline Nguyen iz San Francisca, crnca Paula Watforda i bivše tužiteljice bjelkinje Jane Kelly.  Svi četvoro suci su na žalbenim okružnim sudovima.

Komentiraj