FaH

PREKID VATRE U SIRIJI: Rusija traži hitan sastanak sa SAD-om

Glavni stožer ruske vojske predložio je u ponedjeljak održavanje hitnog sastanka s američkim predstavnicima kako bi se dogovorio mehanizam kontrole prekida vatre u Siriji, poručivši da će od 22. ožujka djelovati jednostrano ako ne primi nikakav odgovor.

“Daljnja odgađanja primjene dogovorenih pravila reagiranja na kršenje režima prekida vatre u Siriji neprihvatljiva su. Kao rezultat provokacijskih akcija i granatiranja, miroljubivi stanovnici dnevno pogibaju”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Visoki časnik u glavnom stožeru ruske vojske general Sergej Rudskoj kazao je da je “američka strana pokazala da nije spremna konkretno razgovarati” o dogovoru.

Ruska strana navodi da se susret dvaju izaslanstava može održati u Moskvi ili bilo gdje drugdje.

Američki državni tajnik John Kerry najavio je da će se američko-ruske konzultacije održati u Ženevi i u Amanu o kršenju prekida vatre koji je na snazi od 27. veljače, a donesen je pod pokroviteljstvom Moskve i Washingtona.

Centri za nadzor zaduženi pratiti provedbu prekida vatre uspostavljeni su u Washingtonu, Moskvi, Latakiji u Siriji, Amanu u Jordanu te u Ženevi u Švicarskoj.

U slučaju nepoštivanja prekida vatre predviđen je sustav upozorenja u Sjedinjenim Državama i Rusiji te u drugim članicama međunarodne skupine za potporu Siriji.

Rusija je predvidjela vlastiti centar za nadzor prekida vatre i taj centar djeluje unatoč tome što je ruska vojska djelomice povukla svoje zrakoplove 15. ožujka.

Komentiraj