Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Predstavljeni novi proizvodi na Danima piva u Karlovcu

U subotu na Danima piva Odjel prehrambene tehnologije karlovačkoga Veleučilišta predstavio je gostima i novinarima svjetlo studentsko pivo, a Heineken Hrvatska je objavila vijest da se pivo Amstel od prošlog mjeseca proizvodi u Karlovcu, za što je trebalo osigurati preduvjete i licencu.

Govoreći o kvaliteti kadrova koji im dolaze s Veleučilišta Zvonimir Nemet, direktor lanca opskrbe Heineken Hrvatske, rekao je da su im prije utemeljenja ovog stručnog studija (1997. godine) s visokih učilišta dolazili samo inženjeri osposobljeni za menadžere tehnologe, ali ne i za pogonske inženjere i team leadere.

“Kada nam dođe formirani inženjer, magistar ili bakalar, njega tek morate učiti raditi, a kada nam dođe kadar s karlovačkog Veleučilišta, on može sutra početi raditi. Studenti imaju dobru praksu i kod nas, ali i u studentskoj mini pivovari, gdje prolaze cijeli proces proizvodnje piva”, rekao je Nemet.

 

  • Predsjednica uprave Heineken Hrvatske Branka Slaveska rekla je da pivovara opskrbljuje studentsku mini pivovaru, koja se nalazi na Veleučilištu, svom potrebnom sirovinom i ambalažom, te im omogućava i pasterizaciju piva.

 

“To je Veleučilište izvorište svih budućih kadrova naše tvrtke, iako je neminovno da odlaze i k našim konkurentima, ali to tako treba biti i mi nemamo ništa protiv toga da oni dobro obučeni odlaze svuda, jer se tako podiže pivska kultura u Hrvatskoj”, rekla je Slaveska.

Novinar Večernjeg lista Zoran Vitas ocijenio je tijekom degustacije da “studentsko pivo ima premalo pjene i gorčine, pa bi za bolji okus trebalo dodati malo više hmelja”, s čim se nije složila Tamara Perković s Radio Mrežnice, jer njoj baš takvo pivo odgovara. Kao ona, misle i dvije turistice iz Španjolske, Ester i Neus, pa se opet potvrdilo da je bolje o ukusima i okusima ne raspravljati.

Pokrenula se tijekom prezentaciji i polemika o terminologiji, vari li se ili kuha pivo?

“Pivo se ne kuha već vari, jer kuhanje nije drugo nego ključanje, a ono u tehnologiji proizvodnje piva ne postoji. Kažemo da se pivo, tj. sladovina vari jer duže vrijeme na konstantnim temperaturama između 75 i 85 stupnjeva celzijevih, pa se malo diže i na 90. U engleskom se jeziku također kaže “brew”, a ne “cook”, jednostavno zato jer ne ključa, ne ide do 100 ili preko 100 stupnjeva celzijevih, pojasnio je Nemet i naglasio da je to varenje za razliku od vrenja koje ima i drugi naziv – fermentacija.

 

  • Na dodatna pitanja o tehnologiji proizvodnje piva našalio se on ovako: prvo kupiš pivovaru, onda se sladovina vari, pa fermentira, pa dozrijeva kroz odležavanje. To je tehnološki redoslijed proizvodnje piva na kraju kojeg je i plaćanje poreza državi. Rekavši to dodao je da za lager piva proces proizvodnje traje između dva i tri tjedna, a primjerice za Amstel četiri tjedna.

 

Upravo se Amstel Premium Pielsener ovih tjedana počeo proizvoditi u pivovari u Karlovcu, a do sada je na hrvatsko tržište dolazio iz Novog Sada.

“Karlovačka pivovara dobila je od Heineken grupacije licencu za proizvodnju ovog globalnog brenda, za što je bilo potrebno ispuniti tehnološke preduvjete i ostvariti dobre prodajne rezultate. Na stjecanju licence smo radili godinu dana, a probna varenja ovog piva morala su biti savršena i zadovoljiti sve analize. Ponosni smo da se naša pivovara, koja je dio velike Heinekenove obitelji, pokazala sposobnom proizvoditi Amstel jer to znači da imamo znanje, iskustvo, izvrsne ljude i opremu”, kazala je Slaveska.

Komentiraj