Predsjednik RS Dodik ohrabruje Šešelja da dođe u BiH

HINA / Oksana TOSKIĆ / TANJUG

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ohrabrio je u ponedjeljak lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja da”slobodno dođe u Bosnu i Hercegovinu” ističući kako to za njega ne bi predstavljalo nikakav problem.

“Šešelj se kao slobodan građanin ima pravo kretati i doći u RS”, kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, reagirajući na najave donedavnog haaškog optuženika za ratne zločine kako bi već tijekom proljeća mogao putovati u BiH te kako će to učiniti s nakanom da se umiješa u kampanju za ovogodišnje lokalne izbore koji bi u toj zemlji trebali biti održani u listopadu.

Šešelj bi u BiH išao kako bi podržao lokalne ogranke svoje stranke, no kazao je kako ne bi izbjegavao susret s Dodikom “ukoliko ga pozove” da se sastanu.

Šešelj je to izjavio u intervjuu za regionalnu televiziju N1, no dodao je kako se njegov pohod neće zaustaviti samo u jednom entitetu.

“U najskorije vrijeme planiram doći u Sarajevo i prošetati centrom grada”, kazao je Šešlj najavljujući kako bi uz to svakako obišao sarajevsku Prvu gimnaziju i Pravni fakultet gdje se školovao.

Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju izazvala je veliko nezadovoljstvo među Bošnjacima i Hrvatima u BiH, a predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon izricanja te presude izjavio je kako bi osobno najradije postupio kao i vlasti u Hrvatskoj zabranom ulaska Šešelju u BiH, no s obzirom na komplicirani unutarnji ustroj BiH on sam to nije u prilici učiniti.

Dodikov komentar je bio kako je Šešelj sada oslobođen optužbi i može putovati gdje želi, uključujući BiH i u tome ga nitko ne može spriječiti.

“Niti jedno tijelo vlasti BiH neće izdati zabranu Šešelju, niti RS ima potrebu da mu bilo što brani”, kazao je Dodik.

Komentiraj