EPA/PARKER SONG

PREDSJEDNICA U KINI Premijer Kine poziva Hrvatsku da predloži konkretne ulagačke projekte

Kina je zainteresirana za veći uvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, rekao je premijer Li Keqiang u četvrtak u razgovoru s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i pozvao Hrvatsku da predloži konkretne ulagačke projekte, priopćeno je iz Ureda predsjednice koja je u višednevnom državnom posjetu Kini.

U središtu razgovora predsjednice i kineskog premijera bile su mogućnosti jačanja gospodarske suradnje te suradnje u sklopu kineske inicijative Kina+16 i predsjedničine inicijative “Jadran-Baltik-Crno more”, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Inicijativa Kina+16, kojom ta zemlja nudi povoljnije kreditne uvjete i sredstva iz posebnog fonda, Kina teži razviti gospodarske odnose i povećati trgovinsku razmjenu sa 16 zemalja srednje i istočne Europe.

Premijer Li pozvao je Hrvatsku na veći angažman predlaganjem konkretnih ulagačkih projekata, a o toj je temi predsjednica u četvrtak podrobnije razgovarala i s glavnim koordinatorom inicijative, zamjenikom ministra vanjskih poslova Wangom Chaom, dodaje se u priopćenju.

Kina traži smanjenje svog suficita i povećanje uvoza robe s vanjskih tržišta te mogućnost novih izravnih stranih ulaganja na tržišta izvan Kine, pogotovo u Europsku uniju. Ta nova kineska orijentacija poklapa se s hrvatskim ciljevima – veći izvoz, veći izlazak na treća tržišta izvan Europske unije, te privlačenje kvalitetnih radno intenzivnih ulaganja, bilo je rečeno hrvatskim novinarima uoči predsjedničina posjeta Kini.

 

  • Li je potvrdio interes Kine, prvog gospodarstva svijeta,  za većim uvozom hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, priopćeno je.

 

U izaslanstvu hrvatske predsjednice u Kini je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović koji je domaćinima predstavio jačanje komorskih aktivnosti prema kineskom tržištu, što je premijer popratio s osobitim zanimanjem, dodaje se u tekstu.

Uoči sastanka s kineskim premijerom, predsjednica Grabar-Kitarović položila je vijenac na Spomenik narodnim herojima na Trgu Tiananmen.

Posjetila je i istraživački centar kineske tvrtke Huawei i pozvala tu tvrtku da razmotri mogućnost ulaganja u Hrvatsku, posebice u području istraživanja i razvoja, priopćeno je.

Drugi dan posjeta Kini, inače nakon 13 godina prvog državnog posjeta nekog hrvatskog predsjednika toj zemlji, Grabar-Kitarović je u Pekingu završila susretom sa sve brojnijom hrvatskom zajednicom u NR Kini, dodaje predsjedničin ured.

Gospodarski interes bio je iskazan i prvoga dana, u srijedu, kada je predsjednica u Pekingu razgovarala sa svojim svojim domaćinom Xi Jingpingom.

Nakon trodnevnog boravka u Pekingu Grabar-Kitarović putuje u Šangaj i Hong Kong gdje će najveći naglasak biti na gospodarskoj sastavnici hrvatsko-kineskih odnosa.

Komentiraj