Pravobraniteljica Višnja Ljubičić: O neravnopravnosti žena u Hrvatskoj

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je u utorak u Karlovcu u povodu Međunarodnog dana žena da je stopa nezaposlenosti žena u Hrvatskoj oko 18 posto, a u zemljama EU prosječno šest do sedam posto, da žene u Hrvatskoj imaju dvostruko više ugovora o radu na određeno vrijeme od muškaraca, imaju 10-11 posto manju plaću, a diskriminirane su i na temelju majčinstva jer 55 posto otkaza slijedi nakon rodiljnog dopusta.

Višnja Ljubičić je rekla da istraživanja pokazuju kako u upravljačkim strukturama nema žena sa srednjoškolskom izobrazbom, a muškaraca ima, da u ekonomskim korporacijama u upravljačkim strukturama ima jedva 18 posto žena te da je u Hrvatski sabor inicijalno ušlo 15 posto žena, a u Vladu 13 posto.

Mnogi podatci i istraživanja govore da su u Hrvatskoj kretanja retrogradna umjesto da idemo naprijed, prema izjednačavanju prava žena i muškaraca, mi nazadujemo. Istraživanja pokazuju da žene danas na tržište rada dolaze kasnije, nego muškarci, i ranije odlaze. Indikativan je i podatak o čestim spolnim uznemiravanjima žena na poslu, dok nisu zabilježene pritužbe za spolno uznemiravanje muškaraca na poslu, rekla je Ljubičić.

Među osobama s visokom naobrazbom 60 posto je žena, a u ekonomskim korporacijama su u upravljačkim strukturama zastupljene s jedva 18 posto. Ali – kako su žene u svemu, kao i uvijek u velikim krizama i ratovima, pomicale granice, tako i sada zbog barijera u pronalaženju posla ima sjajnih primjera samozapošljavanja žena, bilo kroz obrt, poduzeće ili OPG, te je poznato da je 2014. i 2015. među tvrtkama koje su bankrotirale najmanje onih žena poduzetnica zato što su one opreznije u kalkuliranju s financijskim sredstvima, posebno kreditima, što se pokazalo presudnim i za opstanak, rekla je Višnja Ljubičić.

Preduvjet rješavanju problema ravnopravnih mogućnosti je da lokalne zajednice razvijaju više nego sada subvencionirane javne servise, jaslice i vrtiće jer se društvo zbog demografskih razloga mora pobrinuti da žene ne moraju birati između posla i obitelji s majčinstvom.

Ljubičić je najavila projekt vrijedan 450.000 eura koji financira EU, a u kojem će u četiri jadranske i četiri kontinentalne županije poslodavci i srednjoškolci u sljedeće dvije godine biti educirani o tome koliko je dobro da i očevi u ranoj fazi razvoja djece uzimaju rodiljni dopust i budu s njima jer se tom zakonskom mogućnost sada koristi samo četiri posto očeva.

Mirjana Duduković, predsjednica udruge Ženske grupe Korak, koja ima i sklonište za žrtve obiteljskog nasilja, rekla je da je nasilje u porastu i da je sve brutalnije. U Hrvatskoj je prošle godine bilo 12 ubojstava bračne ili izvanbračne partnerice, od čega je jedno bilo u Karlovcu, a ove godine već su se dogodila tri ubojstva.

Dok je prije prevladavalo jedno ili najviše dvije vrste nasilja, sada je sve više žena zlostavljano i psihički i fizički, i ekonomski i seksualno, a nasilje njihovih partnera sve je češće i prema djeci. Duduković je istaknula da će svih šest žena koje su u skloništu s djecom proći njihov program “osamostaljivanja žena žrtava obiteljskog nasilja”.

Komentiraj