FaH

PRAIZVEDBA BALETA: “Modrobradi” Staše Zurovca idući petak u HNK-u Zagreb

Baletni repertoar Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb obogatit će u petak 13. studenoga praizvedba baleta “Modrobradi” inspiriranog poznatom pričom o okrutnom plemiću koji je ubijao svoje supruge, u koreografiji Staše Zurovca i na originalnu glazbu suvremenoga makedonskog skladatelja Marjana Nećaka.

 Kako se ističe u najavi, djelo počiva na legendi o Modrobradome, dok inspiraciju pronalazi u  pripovijetki “Modrobradi i njegovih sedam žena” francuskoga nobelovca Anatolea Francea; originalnoj priči Charlesa Perraulta “Modrobradi”, te libretu Béle Balásza za operu Béle Bartóka “Dvorac Modrobradog”, ali u potpuno novoj autorskoj interpretaciji poznate teme.

Staša Zurovac je i redatelj, libretist i dramaturg predstave, a u njegovoj autorskoj viziji Modrobradi postaje pozitivnim i nesretnim likom koji nije pronašao mogućnost ostvarenja istinske ljubavi.

Modrobradome obično pripisuju ubojstvo sedam žena, a kao polazište razmišljanja o baletu, Zurovac estetsku strukturu vidi u sedam svadbi i sedam sprovoda, između kojih se nižu događaji.

“Sa sebi svojstvenim senzibilitetom, Zurovac reinterpretira priču koju mnogi pamte po okrutnosti glavnoga lika, iako je zapravo riječ o nesretniku i osamljeniku željnom prave ljubavi”, ističe se u najavi.

Naime, u svojoj pripovijetci, Anatole France donosi originalnu Perraultovu priču u svojevrsnoj inverziji, propitujući njezinu objektivnost te dokazujući kako Modrobradi zapravo nije serijski ubojica, nego upravo obratno, pozitivan i nesretan lik.

U tome propitivanju France se navodno oslanjao na vlastito istraživanje i pronađene povijesne činjenice.

Čitava pripovijest odiše parodijsko-ironijskim tonom, odnosno, iznimnom duhovitošću, a upravo to je privuklo Zurovca u pokušaju ostvarivanja posve nove interpretacije te poznate teme, stoji u najavi.

Tematika izvornika temelji se na svojevrsnome ponavljanju, u ovome slučaju stravičnih zločina kao metafori nužnosti kako bi se nadomjestila nemogućnost glavnoga lika u ostvarivanju bliskosti i ljubavi.

“Originalna glazba skladatelja Marjana Nećaka dodatno je nadahnuće za baletno djelo koje će prikazati priču o mladoj ženi očaranoj tajanstvenim strancem koji živi u svojemu zatvorenom, čudesnom i strašnom svijetu, okružen krvavim tajnama”, dodaje se u najavi.

U ženskim ulogama nastupaju Daria Brdovnik Bukvić, Natalia Horsnell, Mutsumi Matsuhisa, Asuka Maruo, Miruna Miciu, Catarina Meneses, Dunja Novković, Pavla Pećušak, Cristiana Rotolo, Rebecca Smith, Rieka Suzuki, Valentina Štrok, Atina Tanović i Iva Vitić Gameiro, a u muškim Guilherme Gameiro Alves, George Baldovin, Gianmarco Beoni, Eugen Dobrescu, Adam Harris, Duilio Ingraffia, Kristian Manev, Ovidiu Muscalu, Azamat Nabiullin, Kornel Palinko, Dan Rus, Andrea Schifano, George Stanciu i Takuya Sumitomo.

U predstavi sudjeluje i dramski glumac Nikša Kušelj. Scenograf je Miodrag Tabački, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

Komentiraj