POVUČENA TJERALICA: Nekad najutjecajniji srpski tajkun sad je slobodan čovjek

youtube

Srpsko tužiteljstvo za organizirani kriminal obustavilo je istragu protiv Bogoljuba Karića zbog zloupotrebe položaja. Tako je povučena potjernica koja je za njim raspisana prije gotovo 11 godina.

B92.net piše kako je obustavljena istraga koja se protiv Karića vodila zbog izvlačenja novca iz tvrtke “Mobtel” i omogućavanja tvrtkama s Cipra dobivanje deviznih kredita Astra banke bez garancija. Srbiju je napustio 2006. godine, a sada će mu država Srbija morati vratiti više skupocjenih automobila, kuća i lokala koji su bili zaplijenjeni tijekom istrage. Za vrijeme izdane potjernice, Karić se skrivao u Rusiji i slobodno putovao Europom.

Podsjetimo kako je istraga vođena zbog sumnje da je u razdoblju od 1994. godine do veljače 1997. godine, prilikom osnivanja tvrtke za mobilne telekomunikacije “Srbija BK PTT doo – Mobtel” i unošenja osnivačkog kapitala, Kariću i tvrtki BK Trade” Inc., suosnivaču “Mobtela”, pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od gotovo 22 milijuna američkih dolara, na ime razlike između stvarne i lažno prikazane vrijednosti unesene opreme, prenosi B92.net.

Novo vještačenje pokazalo je kako je prilikom unošenja osnivačkog kapitala u “Mobtel”, odnosno prilikom nabavke i isporučivanja opreme potrebne za izgradnju sistema i rad ove tvrtke, suosnivač BK Trade Inc. imao opravdane troškove na ime transporta opreme iz Švedske i Rusije, carina, osiguranja i druge nužne troškove u navedenom iznosu, koji nisu prikazani prilikom fakturiranja.

Komentiraj