Patrik Macek

Povučen prijedlog Zakona o muzejima

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prošlog je četvrtka povukla prijedlog Zakona o muzejima koji nije bio dobro prihvaćen u hrvatskim kulturnim krugovima. Od njega je odustala nakon velikih pritisaka niza kulturnih djelatnika, a jedan od najglasnijih bio je Zvonko Maković koji je u prošlom broju Nacionala iznio niz kritika na predloženi zakon. U razgovoru za Nacional optužio je ministricu da Vladi podvaljuje opasan zakon za koji nije zatraženo mišljenje stručnjaka i nije provedena javna rasprava.

[quote_box_center]

  • Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prošlog je četvrtka povukla prijedlog Zakona o muzejima koji nije bio dobro prihvaćen u hrvatskim kulturnim krugovima

[/quote_box_center]

“Najveća je opasnost u tome što je stručni aspekt muzejske struke potisnut na marginu, a forsiraju se neki aspekti rada u muzejima koji ne pripadaju struci. Nadalje, spominje se da je Zakon usklađen s europskom muzejskom praksom, što uopće nije istina. Štoviše, unosi se niz presedana koji su strani europskim muzejima i zakonima o muzejima. Primjedbe koje ovdje iznosim nisu samo moje, nego i brojnih kolegica i kolega iz muzejske struke, kompetentnih ljudi s bogatim iskustvom”, izjavio je Maković za Nacional, a samo dva dana nakon što je Nacional stigao na kioske, ministrica sporni je zakon povučen iz procedure.

Komentiraj