Povjerenik UN-a: Vijeće sigurnosti treba ograničiti pravo veta Rusiji i spasiti Alep

FaH

Zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a ne bi smjele koristiti snagu veta kad je riječ o ratnim zločinima, poput onih u sirijskome gradu Alepu, rekao je visoki povjerenik za ljudska prava  Zeid Ra’ad Al Hussein u utorak.

Rusija je  ponovno blokirala UN-ove rezolucije protiv sirijske vlade koja napada grad Alep uz pomoć ruskih zračnih snaga.

Sadašnji napadi protiv civila, medicinskog osoblja i humanitarnih djelatnika mogu se smatrati ratnim zločinom ili još gore”, upozorio je Zeid Damask i Moskvu.

“Ako su takvi napadi počinjeni kao dio širokih ili sustavnih napada usmjerenih protiv civila, također bi mogli biti i zločini protiv čovječnosti”, rekao je u Ženevi.

“Čvrsto vjerujem da je došlo vrijeme za jako vodstvo i smione akcije”, kazao je Zeid.

Sprečavanje veta

Pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da prihvati kriterije koji bi mogli spriječiti članice da koriste veto ako postoji ozbiljna zabrinutost da su možda počinjeni ratni zločini, zločini protiv čovječnosti ili genocid.

Francuska i Španjolska potpisale su rezoluciju na sjednici Vijeća sigurnosti koja bi zabranila zračne napade na Alep, ali Rusija  se tome protivi.

Trenutne vojne operacije sirijskih i ruskih oružanih snaga pokazuju “uzorak napada” na objekte koji su zaštićeni međunarodnim ratnim pravima, uključujući napade na medicinske ekipe, humanitarne djelatnike, komunalnu infrastrukturu, rekao je Zeid.

Bitke u Alepu se nastavljaju

Agencije u utorak javljaju da se ulične bitke vode između pobunjenika i snaga sirijskog režima u Alepu dok je, čini se, nastupila potpuna diplomatska blokada u pregovorima za prekid vatre koji su vodili Washington i Moskva.

Ulicu po u licu, provladini borci napreduju prema istočnome Alepu, dijelu grada koji nadziru pobunjenici, a iz zraka to područje silovito bombardira zrakoplovstvo Rusije, saveznice sirijske vlade.

Cilje je provladinih snaga zauzeti četvrti blizu demarkacijske linije uz zapadni Alep koji nadzire sirijski režim i opkoliti pobunjenike.

Veliku ofenzivu iz zraka i s kopna na Alep sirijska vojska počela je 22. rujna masovnim bombardiranjem.  To je jedan od razloga kojim je SAD opravdao svoju odluku da prekine pregovore s Rusijom o prekidu vatre u Siriji.

Komentiraj