Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u petak potpredsjednika Narodne skupštine Republike Koreje Park Joo-suna s izaslanstvom, a razgovaralo se, uz ostalo, o mogućnostima jačanja gospodarske i trgovinske suradnje čiji potencijali nisu dovoljno iskorišteni, objavljeno je na službenim internetskim stranicama Hrvatskog sabora.

Sugovornici su se složili da su politički odnosi između dviju država odlični, kako na bilateralnoj razini, tako i na području suradnje unutar međunarodnih organizacija, navodi se u priopćenju Hrvatskog sabora.

“Odnosi dvaju parlamenata također su vrlo dobri, a parlamentarna diplomacija, koja danas ima sve veću ulogu, daje novu i neformalniju dimenziju međusobne suradnje, rekao je potpredsjednik Sabora akademik Reiner.

Razgovaralo se i o mogućnostima jačanja gospodarske i trgovinske suradnje čiji potencijali nisu dovoljno iskorišteni.

“Velike mogućnosti postoje za korejska ulaganja u hrvatske luke, prometnu infrastrukturu i energetski sektor”, naglasio je Reiner.

Potpredsjednik korejske Narodne skupštine Park Joo-sun suglasio se da hrvatsko korejske gospodarske odnose treba unaprijediti te istaknuo kako bi uspostavi izravnijih i bržih kontakata gospodarskih subjekata značajno doprinijelo planirano otvaranje hrvatskog diplomatskog predstavništva u Seulu i uspostavljanje izravnih zrakoplovnih linija između dvije zemlje.

Park Joo-sun predložio je jačanje suradnje na području obrambene industrije, posebice u području proizvodnje borbenih zrakoplova, dodaje se u priopćenju.

Osvrnuvši se na najnovija događanja na Korejskom poluotoku, Park Joo-sun zahvalio je Republici Hrvatskoj na potpori koju pruža Republici Koreji izravno i kroz podržavanje rezolucija UN-a kojima je cilj uspostava mira, dijaloga i stabilnosti na ovome području.

Na sastanku kojem su, uz potpredsjednika Sabora Reinera nazočili i saborski zastupnici Irena Petrijevčanin Vuksanović, Franko Vidović, Marijana Balić i Darko Horvat, također je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom na području turizma, kulture, znanosti i visokoga obrazovanja.

Visoko korejsko izaslanstvo svoj boravak u Hrvatskoj nastavlja u subotu posjetom NP Plitvička jezera i Gradu Dubrovniku.

Komentiraj