Dusko Jaramaz/PIXSELL

Porast računa za struju, stručnjaci najavljuju nova poskupljenja idućih godina

Umjesto dosadašnjih 3 i pol lipe, potrošači će gospodarstvo poticati s gotovo 5 i pol lipa po potrošenom kilovatsatu, pto znači i rast računa za potrošnju električne energije, piše Dnevnik.hr.

“Poskupljenje se dešava iz razloga što je prošle godine potpisano dosta novih ugovora o tokupu električne energije sa proizvođačima iz obnovljivih izvora, pretežno biomase i drugi dio razloga je što se dio troška, znači obnovljivih sa obnovljivih proizvođača energije prebacuje na građanstvo, na finalne potrošače”, objasnio je Edo Jerkić, stručnjak za obnovljive izvore energije.

Računi su veći od 2007. godine zbog naknade za poticanje, a do tada se za potrošeni kilovat sat plaćalo manje od jedne lipe. Cijena se sbake sljedeće godine malo pomalo povećavala, a od 2010. godine do danas potrošači plaćaju 3 i pol lipe po kilovat satu. Ipak, očekuje se kako će naknada do kraja godine biti veće od pet lipa.

S druge strane, stručnjaci procjenjuju da bi idućih godina ta naknada mogla porasti i na čak 12 i pol lipa po potošenom kilovat satu.

Po novoj cijeni, od pet lipa po kilovat satu, prosječno bi kućanstvo trebalo izdvojiti oko 400 kuna godišnje. “Za proizvođače znači da smo evo, da ćemo u sljedećih godinu, dvije vidjeti porast investicija u obnovljive izvore energije i da će se kroz to otvarati dosta novih radnih mjesta”, dodaje Jerkić.

Komentiraj