Turski predsjednik Tayyip Erdogan izdao je dekret o zatvaranju 2341 institucije, među kojima su škole, dobrotvorne organizacije, sindikati i medicinski centri, nakon neuspjelog prošlotjednog pokušaja vojnog udara u zemlji, izvijestila je u subotu državna novinska agencija Anadolija.

Dekret, koji je prema pisanju lokalnih medija prvi koji je donijet u skladu s ovlastima u izvanrednom stanju, također podužuje vremensko razdoblje koje osoba može provesti u pritvoru na 30 dana.

Dekret je objavljen u službenom vladinom glasniku. Jedan vladin dužnosnik je rekao da su sve institucije koje će biti zatvorene povezane s pokretom islamskog klerika Fethullaha Gulena, koji živi u Sjedinjenim Državama a kojega Erdogan okrivljuje za pokušaj vojnog udara i traži od Washingtona njegovo izručenje. Gulen niječe bilo kakvu povezanost s vojnim udarom, a SAD traži od Turske da joj dostavi dokaze kako bi razmotrila zahtjev za izručenjem.

Dekret će se sada naći u parlamentu u kojemu dominira Erdoganova konzervativna Stranka pravde i razvoja (AKP). Parlament nadzire provođenje takvih odluka koje su usvojene u sklopu izvanrednog stanja proglašenog u četvrtak navečer.

Turska je suspendirala 37500 javnih službenika i policijskih časnika nakon pokušaja vojnog udara, a među njima je puno djelatnika ministarstva obrazovanja, i ukinula je licence za 21000 učitelja. Ministarstvo obrazovanja je priopćilo da očekuje zatvaranje više od 600 škola.

Broj pritvorenih je premašio 10000, a među njima je više od 7000 vojnika, uključujući najmanje 120 generala. Poništeno je oko 11000 putovnica u potezu u svrhu sprječavanja bijega ljudi koji su moguće povezani s pokušajem puča.

Erdogan tvrdi da je izvanredno stanje potrebno kako bi se uspostavio red nakon pokušaja prevrata u kojemu je poginulo 260 ljudi.

Komentiraj