POD POLICIJSKOM ZAŠTITOM: Izvedena predstava “Elementarne čestice”

FaH

Predstava “Elementarne čestice” premijerno je izvedena u ponedjeljak navečer na tvrđavi Lovrijencu uz osiguranje policije, nakon čega je ministar kulture Berislav Šipuš rekao kako su Dubrovačke ljetne igre dobile jednu dobru i tešku predstavu koja će se propitkivati u danima pred nama te je ustvrdio da njezino odigravanje u sklopu Igara nije promašaj.

  • Ravnateljica dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac ocijenila je da je predstava djelovala emotivno i intelektualno na cijelo gledalište.

 

Predstava “Elementarne čestice” koja obiluje scenama nasilja, golotinje i seksualnim konotacijama došla je u fokus javnosti kada je sigurnosnu procjenu rizika izvođenja, zbog stavova autora istoimenog romana Michela Houellebecqa prema muslimanima i islamu, zatražio župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić. MUP je zaista utvrdio postojanje rizika, a za sva okupljanja glumaca određeno je policijsko osiguranje. Gledatelji su u ponedjeljak navečer tako pri ulasku u tvrđavu Lovrijenac pregledavani, a brojne policijske snage nadgledale su pozornicu kao i gledalište.

“To je predstava koja ostavlja gorak okus nama zapadnim intelektualcima, ako se tako smijemo nazvati. Ona se pita kao i puno puta dosad u predstavama koje režira Ivica Buljan, postavlja se ključno pitanje, zašto. Sumnja se u sve ono što je do sada izrečeno, napisano i skladano, ali s tipičnom Buljanovskom agresijom, surovošću i brutalnošću s kojom se čovjek može složiti ili ne”, rekao je Šipuš.

“Redatelj je glumce stavio pred uistinu nemoguće zahtjeve, ali su to hrabro iznijeli i mislim da nismo nikako promašili i da su puno dobili svi zajedno – i Dubrovačke ljetne igre i umjetnost. Predstava će se propitkivati kroz različita pitanja u sljedećim danima, ali Igre su dobile jednu ozbiljnu predstavu. Unatoč trenutcima na kojima smo se smijali ona je teška, gorka i ima pravo na svoje postojanje”, rekao je ministar kulture. Na novinarski upit vezan uz kontroverze oko održavanja predstave odgovorio je da za njih jednostavno nije bilo mjesta.

“U nijednom segmentu predstave se nije moglo čuti ono o čemu se govorilo. U predstavi je riječ o razumijevanju, shvaćanju, slušanju jedni drugih i naravno ljubavi”, ustvrdio je Šipuš.

Ravnateljica dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac ocijenila je da je predstava djelovala emotivno i intelektualno na cijelo gledalište.

“Predstava je govorila o našoj suvremenosti. Na neki način je pobijedila taj kamen Lovrijenca što je vrlo teško i vjerujte da ništa osim ove predstave kao jedne nove mogućnosti i iskaza na Dubrovačkim ljetnim igrama nije bitno”, rekla je Gotovac. Na novinarski upit je li postignut željeni ‘šok efekt’ ustvrdila je da je ova predstava pokrenula Igre.

“Od samog početka otkad sam prihvatila ovaj posao, razmišljam o tome kako valja pronaći neki način da Igre budu ono što su nekad bile, ali ne tako da oponašamo moju mladost. Moramo naći nešto drugo i krenuti iznova i da to iznova pokrene Igre. Mislim da se to dogodilo i na otvorenju i s ovom predstavom večeras”, rekla je Gotovac.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je da ovakvo nešto Dubrovnik nije vidio posljednjih godina.

“Predstava je moderna i drugačija. Snažna je i intelektualna tekstom, ali i tjelesno jer glumci idu do krajnjih granica. Oni su pokazali maksimum”, rekao je Vlahušić.

Roman “Elementarne čestice” kontroverznog francuskog pisca i pjesnika Michela Houellebecqa objavljen je 1998. i uprizoren je u nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Španjolsku, a sada i Hrvatsku. Roman je pisan sirovim i brutalnim jezikom i smatra se svojevrsnim esejem o kraju povijesti i potpunoj dekadenciji suvremenog društva.

Redatelj Ivica Buljan “Čestice” postavlja prema adaptaciji Velimira Grgića. Dramaturg je Robert Waltl, scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar.

Komentiraj