HINA / Dario GRZELJ

Počeo izborni sabor HDZ-a

U dvorani Vatroslava Lisinskog iza podne je počeo 17. opći izborni sabor stranke koji će izabrati zamjenika predsjednika, potpredsjednike i članove Predsjedništva HDZ-a te ostala tijela nužna za funkcioniranje stranke za naredne četiri godine, a među brojnim gostima na skupu nema predstavnika HDZ-ova partnera u vlasti Mosta nezavisnih lista.

Sabor je otvorio glavni tajnik i kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, koji je pozdravljen toplim pljeskom, za razliku od predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je po ulasku u dvoranu dočekan prilično mlako, unatoč višestrukim pozivima animatorice, koja je s razglasa pozivala: “Može li to jače? Ipak je ovo pobjednička stranka”.

Na saboru su, uz 2122 delegata s pravom glasa i brojni gosti, među kojima su predsjednici i visokopozicionirani predstavnici drugih stranaka Domoljubne koalicije te zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke BM 365 Milan Bandić, no predstavnika Mosta nije bilo.

Na samom početku rada Općeg sabora, Brkić je pozvao HDZ-ovce da u sebi pronađu energiju i ljubav svojih utemeljitelja te da u zajedništvu i jedinstvu stvore pretpostavke za razvoj i budućnost domovine.

Orešković: Već sam iznio svoj stav o Karamarku, dalje je do HDZ-a

Premijer Tihomir Orešković, koji je stigao je u subotu u dvoranu Lisinski na Opći izborni sabor HDZ-a, novinarima je rekao da je on već iznio svoj stav o prijedlogu opoziva prvog potpredsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, da mu je teško procijeniti kako će se situacija dalje razvijati te kako je “to sada do HDZ-a”.

“Teško mi je procijeniti kako će se razvijati situacija, to će članovi HDZ-a odlučiti. Danas smo tu, došao sam kao premijer. Znate da je HDZ meni dao podršku, ja sam već jučer svoj stav rekao, to je sad do stranke”, kazao je Orešković, koji je dao potporu Karamarku.

Na pitanje koliki su izgledi da sadašnja vlada opstane, odgovorio je kako je osobno uvijek optimist. “Mi smo tu i tu ćemo ostati, u to sam uvjeren”, kazao je Orešković.

Plenković: Stranački i državni interesi su najvažniji

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković nije u subotu, uoči HDZ-ova 17. Općeg sabora, izravno odgovorio na pitanje je li predsjednik stranke i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko postao prevelik uteg za Vladu i stranku zbog efere Konzultantica.

“Mislim da on sam treba u ovom trenutku dati odgovore na ta pitanja. Ponovio sam da je svatko od nas dio stranke i mora voditi računa o tome da su stranački i državni interesi najvažniji”, rekao je Plenković novinarima ispred KD Vatroslava Lisinskog gdje će HDZ-ovi izaslanici u subotu birati novostranačko vodstvo.

Plenković ponavlja da svaki član HDZ-a treba voditi računa da je interes Vlade, države i stranke znad interesa svakog pojedinca. “To sam rekao i kod unutarstranačkih izbora za predsjednika stranke, da je najvažnije voditi računa i o stabilnosti Vlade i stranke”, izjavio je HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

HDZ bira stranačka tijela za iduće četiri godine

Jedini kandidat za zamjenika predsjednika je dosadašnji glavni tajnik stranke Milijan Brkić, a za poziciju šest potpredsjednika natječe se 14 kandidata – Domagoj Ivan Milošević, Tomislav Tolušić, Tomislav Čuljak, Anđelko Stričak, Darko Horvat, Dubravka Šuica, Ante Sanader, Oleg Butković, Božidar Kalmeta, Ivana Maletić, Miro Kovač, Josip Bilaver, Josipa Rimac i Frano Lucić.

Uz potpredsjednike, bira se i 10 članova Predsjedništva HDZ-a, po dva člana iz svake od pet skupina županija, a za tu se dužnost natječu ukupno 32 kandidata.

Delegati će izabrati i članove Visokog časnog suda te predsjednika i članove Nadzornog odbora stranke.

Komentiraj