Screenshot YouTube

POČAST VELIKANIMA U Austriji obilježena 344. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

[quote_box_center]

  • U Bečkom Novom Mjestu u Austriji u nedjelju je obilježena 344. obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinjskog i Frane Krste Frankopana
  • Obljetnica je obilježena mimohodom i polaganjem vijenaca na grob i mjesto smaknuća te misom zadušnicom u katedrali

[/quote_box_center]

Mimohodom i polaganjem vijenaca na grob i na mjesto smaknuća te misom zadušnicom u katedrali u Bečkom Novom Mjestu u Austriji je u nedjelju obilježena 344. obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinjskog i Frane Krste Frankopana.

Dvojica hrvatskih velikaša pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu, 60-tak kilometara od Beča, 30. travnja 1671. kao čelnici protuhabsburške urote kojom su nastojali spriječiti centralističke i germanizatorske težnje bečkog dvora na štetu strateških interesa hrvatskih i ugarskih feudalaca.

Počast velikanima hrvatske povijesti

U govorima je naglašeno da se tradicijskim okupljanjem odaje počast velikanima hrvatske povijesti banu Petru Zrinskom i knezu Frani Krsti Frankopanu kojima je hrvatska vlastitost, neovisnost, sloboda i osamostaljenje bio glavni cilj.

Podsjetivši na povijesne političke prilike u doba Zrinskog i Frankopana tajnik Zmajskog stola Družbe “Braće hrvatskog zmaja” Čakovec Josip Bajuk rekao je da se “ovim činom odaje počast žrtvi koju su velikani naše povijesti dali za slobodu i nezavisnost Hrvatske”.

“Tradicionalno 30. travnja spomendan na Zrinskog i Frankopana obilježavamo ovdje na mjestu izravnog sjećanja u znak njihove ustrajne i nepokoljebljive borbe za Hrvatsku”, rekao je dožupan Međimurske županije, Zoran Vinković koja dan njihove pogibije obilježava kao dan županije.

Zauzimali se za samostalnost Hrvatske

“Zrinski i Frankopan prvi su se zauzimali za samostalnost Hrvatske, što je danas stvarnost”, kazao je predsjednik Zrinske garde iz Čakovca, Alojzije Sobočanec.

Hrvatski veleposlanik u Austriji, Gordan Bakota istaknuo je da su “Zrinski i Frankopan izraz povijesne istine, njihova poruka kroz stoljeća vrijedna je naše neprolazne zahvalnosti”.

Grob u Bečkom Novom Mjestu prazan je, jer su posmrni ostaci Zrinskog i Frankopana 1919. preneseni u zagrebačku katedralu.

Na komemoraciji je bilo oko 200 predstavnika udruga iz Hrvatske i Austrije, a u izaslanstvu koje je položilo vijence bili su predstavnici Družbe “Braće hrvatskog zmaja” u Karlovcu, predstavnici Međimurske županije, Matice Hrvatske ogranka Čakovec te Austrijsko hrvatske zajednice za kulturu i sport u Beču.

Komentiraj

Source:V.T./HINA