FaH

Pobuna u Treblinki: Preminuo posljednji preživjeli iz pobune

Samuel Willenberg, posljednji preživjeli iz pobune zarobljenika nacističkog logora smrti Treblinka (Poljska, kolovoz 1943.) umro je u 93. godini i bit će sahranjen u ponedjeljak, objavio je u nedjelju Yad Vashem, memorijalni centar holokausta u Jeruzalemu.

Deportiran s 19 godina u Treblinku, Samuel Willenberg rođen je u Poljskoj. Bio je jedan od onih koji su poticali pobunu u Treblinki, jednu od rijetkih do kojih je došlo u logorima istrebljenja tijekom Drugog svjetskog rata.

S još 200 zarobljenika uspio je pobjeći iz logora Treblinka gdje je pogubljeno oko 870.000 židova u 13 mjeseci.

Tijekom pobune logoraši su zapalili dio logora te potom masovno pojurili prema električnim vratima pod paljbom nacista koji su većinu njih ubili. Samuel Willenberg, iako ranjen u nogu, preživio je.

Borio se potom u redovima poljskog pokreta otpora a nakon rata je služio u poljskoj vojsci. Godine 1950. emigrirao je u Izrael gdje je postao dužnosnik u ministarstvu za stambena pitanja.

U mirovini, posvetio se kiparstvu i izrađivao djela povezana s traumama naslijeđenima iz holokausta, poput ubojstva njegove dvije sestre u Treblinki. Pratio je brojna izaslanstva u Treblinku, držao konferencije o svojem iskustvu iz koncentracijskog logora te napisao knjigu uspomena “Pobuna u Treblinki”.

Jedna od njegovih skulptura izložena je u rezidenciji izraelskog predsjednika u Jeruzalemu.

U reportaži izraelske televizije rekao je da je njegova posljednja želja sudjelovanje u izgradnji muzeja u Treblinki “kako se njegova uspomena ne bi ugasila”.

Komentiraj