POBJEDA SUPERLIGE? Španjolski sud presudio: ‘FIFA i UEFA zlorabile su svoj dominantan položaj’

Autor:

Real Madrid President Florentino Perez (left) and UEFA President Aleksander Ceferin in the stands,Image: 382768481, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

FMike Egerton / PA Images / Profimedia

Fifa i Uefa su “zlorabili svoj dominantan položaj” protiveći se Superligi, poluzatvorenom natjecateljskom projektu koji je prije tri godine umalo uništio postojeću strukturu europskih klupskih natjecanja, navedeno je u odluci španjolskih sudova objavljenoj u ponedjeljak.

Krovna tijela svjetskog i europskog nogometa “moraju prestati sa svojim protunatjecateljskim ponašanjem“, temeljenim na “neopravdanim i nerazmjernim ograničenjima”, zahtijeva u svojoj odluci Trgovački sud u Madridu.

Međutim, neizvjesno je kakav će utjecaj imati ova odluka, jer se njome sankcioniraju propisi koji su u međuvremenu potpuno izmijenjeni.

Tvrtka A22 Sports Management, odgovorna za pokretanje razvoj natjecanja koje je trebalo konkurirati Ligi prvaka, konzultirala je madridski Trgovački sud, uz podršku dva najveća španjolska kluba Real Madrida i Barcelone, pozivajući se na odluku Suda Europske unije (CJEU) iz prosinca 2023., koji je također ocijenio da je zabrana pokretanja Superlige protivna europskom pravu, s obzirom da UEFA nije imala jasne kriterije za odobravanje ili neodobravanje novih natjecanja.

PUN IZNENAĐENJA Španjolski izbornik objavio širi popis za Euro, izostavio nekadašnje nositelje momčadi

Za Trgovački sud u Madridu, radnje FIFA-e i UEFA-e “nisu bile usmjerene samo na sprječavanje razvoja projekta već i na sprječavanje uvođenja konkurentske treće strane i modificiranje monopolističkog sustava organizacije natjecanja.”

Predstavljena 2021. od strane 12 klubova, među kojima su bile gotovo sve najbogatije i najznačajnije europske ‘franšize’, prva verzija projekta Superlige brzo je pokopana, posebno zbog protivljenja navijača engleskih klubova te prijetnji UEFA-e i FIFA-e.

No, projekt je ponovno pokrenut prošle zime, nakon odluke Suda Europske unije, koji je presudio da ovlasti krovnih nogometnih organizacija tada nisu bila “uređena nikakvim kriterijima koji osiguravaju njihovu transparentnu, objektivnu, nediskriminirajuću i proporcionalnu prirodu”.

UEFA je, međutim, uvjeravala da je u međuvremenu ispravila taj propust, novom, puno detaljnijom uredbom usvojenom u lipnju 2022.

“Ova presuda ne znači odobrenje ili validaciju takozvane Superlige“, naveli su iz UEFA-e u reakciji na odluku Suda Europske unije.

POZNATI PROTIVNICI Sjajne vijesti za Hajduk i Osijek, osigurali lakši put prema Europi: Evo tko prijeti našim klubovima

OZNAKE: uefa, superliga, FIFA

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.