TRŽIŠTE RADA Raste potražnja za jednim starim zanimanjem, tvrtke daju i do 156 dolara po satu

Autor:

Analiza podataka

Hugo Gonçalves / Panthermedia / Profimedia

Freelance platforma Upwork nedavno je objavila popis najtraženijih vještina na tržištu rada za 2024. godinu na temelju zarada freelancera.

Da bi sastavili popis, Upworkovi stručnjaci analizirali su koje vještine postaju traženije na tržištu rada iz godine u godinu, a koje gube na popularnosti, pojasnila je Margaret Lilani, potpredsjednica odjela za isporuku talenata u toj kompaniji za CNBC.

Traže se stručnjaci za marketing na društvenim mrežama

Među najtraženijim vještinama, piše poslovni.hr, našli su se marketing na društvenim mrežama, računovodstvo i virtualna asistencija. Ove je godine posebno tražena analiza podataka.

Inače, analitičari podataka proučavaju sirove podatke o poslovanju, uključujući prodaju, posjećenost mrežnih stranica i regulatorne rizike te donose uvide o tome kako poboljšati poslovanje tvrtke.

Njihov posao ima velik utjecaj na poslovne procese, kazala je Vicki Salemi, stručnjakinja za zapošljavanje iz Monstera. Takvi stručnjaci obično imaju diplomu iz područja računalne znanosti ili statistike ili, pak, položen online tečaj putem sveučilišta, Googlea ili Coursere.

Svoju ekspertizu na Upworku naplaćuju do 156 eura po satu.

Umjetna inteligencija donijela velike promjene i na tržištu rada

Analiza podataka je vještina koja se kontinuirano razvija, pogotovo s procvatom umjetne inteligencije (AI) u posljednje vrijeme.

Iako ta vještina na tržištu rada nije novost, danas se svodi na “korištenje umjetne inteligencije za dublje, brže i šire pronalaženje uvida” o poslovanju, tumači Lilani.

Najbolji analitičari podataka na tržištu zbog toga su oni koji pri obavljanju posla znaju vješto iskoristiti mogućnosti AI alata koji se “razvijaju ludom brzinom”, zaključila je, a prenosi poslovni.hr.

‘OBRTNIČKA RENESANSA’ U Hrvatskoj se masovno otvaraju obrti, mnogi se drukčije ni ne mogu zaposliti

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.