NJEMAČKI MEDIJI ‘Svi koji putuju na odmor u Hrvatsku moraju znati što je Meeresrotz’

Autor:

29.03.2021., Pula - Cvjetanje mora na pojedinim pulskim plazama. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Srecko Niketic/PIXSELL

Vrijeme je godišnjih odmora, školski praznici u Njemačkoj samo što nisu počeli, a njemački mediji već upozoravaju svoje građane na odmor u Hrvatskoj. Ovaj put tema nisu cijene već cvjetanje mora.

ProSieben tako javlja kako se hrvatskom obalom Jadrana širi “smeđa sluz” koja kupače može spriječiti u kupanju u inače tirkiznoj vodi.

“Zapravo je riječ o cvjetanju mora, ali se na društvenim mrežama zbog svoje sluzave konzistencije često opisuje i kao “morski šmrkalj” (Meeresrotz)”, javlja ProSieben.

Isto tako cvjetanje mora u Hrvatskoj naziva i njemački RTL.

“Sve više plaža u Hrvatskoj okupirano je nepoželjnom morskom travom. Neki turisti javljaju kako je potraga za područjem bez algi bila neuspješna. Tepih od algi je neugodan na koži. Ne pomaže ni činjenica da je to u osnovi normalna prirodna pojava”, piše RTL.

SLUZAVE NAKUPINE U Rovinju već zabilježeno cvjetanje mora. Prilično je intenzivno, evo galerije

Kako također prenosi Infovrsar, koji i na njemačkom jeziku informira turiste, cvjetanje mora je u većini slučajeva bezopasno i neotrovno, ali može imati neugodan miris.

“Uzrokovana je i povećanom količinom oborina. Iz Centra za istraživanje mora na Institutu Ruđer Bošković saznajemo da se radi o nakupini jednostaničnih algi koje nisu opasne niti otrovne, ali riječ je o organskom materijalu koji se raspada pa nastaje miris. ‘Crvena plima’ po noći može izazvati zanimljiv efekt svjetlucanja mora. Dakle, postoje jedan ili dva lijepa aspekta neugodnog fenomena na plaži”, javlja Infovrsar.

Još 2023. godine u medijima su se pojavili izvještaji o povećanom nakupljanju algi uzrokovanom klimatskim promjenama. Karibi su također pogođeni, tamo su tepisi od algi ponekad čak vidljivi iz svemira.

Cvjetanje mora

Riječ je o prirodnoj pojavi koja se posljednjih dana pojavila diljem Jadrana. Došlo je do naglog razmnožavanja zelenih algi, koje se inače javlja u proljeće ili ljeti.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo RH, cvjetanje mora je izvanredna prirodna pojava koja se javlja pri određenim vremenskim uvjetima kao što su promjene temperature mora i većih količina oborina u proljetnom razdoblju uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton.

Prvi zapisi o cvjetanju mora za Jadran datiraju iz 18. stoljeća, intenzivnije se pojavljuju od 1988. godine, a od 2000. se pojavljuju svake godine, piše magazin Fenix.

VIDEO: Veterinari se bore s posljedicama Crvene plime

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.