PLENKOVIĆ OSTAJE Vlada odbacila navode iz oporbenog prijedloga za pokretanjem njezinog opoziva

hina

Vlada je u četvrtak na sjednici odbacila sve navode iz oporbenog prijedloga za pokretanjem pitanja njezinog povjerenja zbog djelovanja vezanih uz krizu koncerna Agrokor, a premijer Andrej Plenković poručio je da su djelovali preventivno, na vrijeme te izrazio nadu da će proces restrukturiranja kompanije nastaviti u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta.

“Vrlo jasna poruka u našem opširnom i detaljno elaboriranom očitovanju je da odbijamo sve navode prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Vladi”, rekao je Plenković na sjednici.

Na saborskoj raspravi koja će biti u petak, otvoreno i temeljito ćemo pojasniti Saboru i javnosti “sve što radimo i sve što se napravilo u cilju općeg interesa, bez populizma, vrlo odgovorno i vrlo jasno za zaštitu ekonomskih i financijskih interesa zemlja i za zaštitu radnih mjesta u Republici Hrvatskoj”. “To je bit ovog očitovanja”, kaže premijer.

Smatra da će ta rasprava i u sadržajnom smislu pokazati koliku je odgovornost Vlada pokazala u suočavanju s, kako je ocijenio, najvećom krizom u gospodarskom smislu u posljednjih niz godina.

Ocijenio je i da je zahtjev oporbe, čak i u svom jezičnom pogledu, sročen na specifičan, a u jednom dijelu osebujan način, a Vlada je u očitovanju, naglašava, “pojasnila oporbi sve što je učinila u rješavanju krize nastale poteškoćama u koncernu Agrokor”

“Pojasnili smo naše zakonito, koherentno, odvažno i, najvažnije, razmjerno djelovanje u ovom slučaju”, kazao je.

Ističe da je donošenje zakona o izvanrednoj upravi spriječilo ne samo krah tog koncerna i odlazak u stečaj, a vrlo vjerojatno i gubitak 30-ak tisuća radnih mjesta u samoj kompaniji, povezanim kompanijama, nego i jedan domino efekt na hrvatsko gospodarstvo.

U odgovoru su odbacili i, kako je rekao, insinuaciju oporbe o državnoj intervenciji. “Očito je da kolege nisu dobro proučile zakon, njegovu logiku i njegov pristup”, ocijenio je.

 

A pristup toga zakona bio je, navodi, prije svega da se stvori specifičan pravni okvir za društva od sistemskog značaja, koji se aktivira tek na inicijativu kompanije. “Dakle, da nije bilo aktiviranja zakona od strane bivše uprave i vlasnika, zakon ne bi bio aktiviran”, ističe.

Uslijedilo je Vladino predlaganje izvanrednog povjerenika kojeg je potom imenovao Trgovački sud, a izvanredna je uprava, naglašava premijer, u vrlo kratkom roku uspjela ne samo pribaviti novu likvidnost, nego i održati funkcioniranje kompanije, zadržati rada mjesta i time posljedično omogućiti najuspješniju turističku sezonu, krenuti u proces restrukturiranja.

“I sve to, naravno, u dogovoru s vjerovnicima koji u ovom procesu igraju ključnu ulogu, jer je upravo privremeno vjerovničko vijeće ono koje je odobrilo ključne odluke izvanredne uprave u mjesecima koji su iza nas”, ističe premijer.

Naglašava i da su javnosti dostupna izvješća izvanredne uprave o  tome što i kako radi, “svima koji to žele znati i pratiti”.

“Ključno je da je pred nama proces nastavka restrukturiranja koji u konačnici treba rezultirati nagodbom, a s aspekta Vlade je najvažnije da kompanija i sva društva u okviru nje nastave funkcionirati, da se zadrže radna mjesta, da nema negativnih efekata na hrvatsko gospodarstvo, a da se postigne rješenje koje će biti prihvaćeno od strane vjerovnika kojih ima doista puno”, kazao je.

Vladu će u Saboru, uz premijera u raspravi zastupati i potpredsjednica Vlade Martina Dalić te ministri Tomislav Čorić, Goran Marić i Marko Pavić.

Potpredsjednica Vlade Dalić kazala je na sjednici da je zakonom o postupku izvanredne uprave u društvima od sistemskog značaja popunjena pravna praznina uočena tijekom narastanja krize u Agrokoru jer nije, kaže, postojao pravni okvir i djelotvorni instrument da se upravlja slomom ovako velikih trgovačkih društava koja imaju potencijal da u slučaju sloma ugroze cijelo hrvatsko gospodarstvo.

Štićenjem radnih mjesta i poslovanja, zaštićena je i vrijednost za vjerovnike, dodaje, jer su poslovanje, radni rezultati sustava najznačajnija vrijednost iz koje se oni mogu naplatiti.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ističe kako ne stoji primjedba oporbe da se zakonom državu izlaže mogućoj obvezi naknade štete. “To ne stoji, jer izvanredni povjerenik dok vodi poslovanje društva, sve odluke donosi u suglasnosti s vjerovničkim vijećem”, kazao je.

Premijer Plenković na kraju rasprave o ovoj točki kazao je kako, unatoč tome što postoje brojni akteri koji nastoje naštetiti procesu restrukturiranja i spašavanja hrvatskog gospodarstva, smatra da je Vlada učinila sve što je trebalo i spriječila krizu nesagledivih razmjera.

“A to što se ona nije dogodila, pa se dio javnosti, komentatora, kritičara i političkih oponenata ponaša kao da se nikada ništa nije trebalo dogoditi, moram priznati, to doživljavam kao veliki uspjeh Vlade. Da smo djelovali preventivno, na vrijeme i nadam se da će se proces restrukturiranja nastaviti u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva i radnih mjesta. Jer, to je odgovornost izvršne vlasti i ozbiljne odgovorne politike. A takvu politiku mi zastupamo, posebice kada je usporedimo s nekim drugima koji, ne samo da ne nude rješenja, nego razinu rasprave o ovoj i drugim temama, po mom sudu, stavljaju daleko ispod one koju zaslužuje trenutak u kojem se Hrvatska nalazila”, zaključio je premijer.

Komentiraj