Plenković na Vladi: “Zdravstveni sustav je u stanju izdržati ove pritiske”

Hrvatska vlada u četvrtak je već u 8 započela svoju sjednicu. Ovaj raniji termin zakazan je jer predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice idu u Sabor, gdje će predstaviti rebalans Državnog proračuna.

U svom uvodnom obraćanju Plenković je izrazio sućut i Francuskoj i Austriji zbog terorističkih napada. “Poslali smo izraze sućuti i podršku Turskoj i Grčkoj”, kazao je.

Poručio je da je važno da shvatimo da se diljem Europe povećava broj oboljelih od koornavirusa. “I u Hrvatskoj su velike brojke, iako vidimo da je taj rast sporiji. Testiramo sve za koje imamo indicije da bi mogli biti hospitalizirani. Zdravstveni sustav je u stanju izdržati ove pritiske, siguran sam da će Ministarstvo, svi zdravstveni djelatnici činiti napore da pomognu pacijentima, a mi ćemo kao vlada da u organizacijom smislu borba s epidemijom bude snažna i učinkovita na dobrobit naših sugrađana”, istaknuo je Plenković.

Dodao je da je ministar dao upute za rad institucijama, u dogovoru s HZZ-om, te istaknuo da vjeruje da ćemo izbjeći zarazu ako se tih mjera budemo pridržavali.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je trenutno na koronavirus pozitivno 930 zdravstvenih djelatnika, dok je njih 965 u samoizolaciji.

“Podaci pokazuju da broj novozaraženih rastu od srijede pa se čini da do zaraze dođe tijekom vikenda. Zato je važno za vikend smanjiti druženja”, poručio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Beroš: “Pripremili smo kapacitete za sve scenarije”

Vlada će s današnje sjednice Hrvatskome saboru uputiti prijedloge zakonskih izmjena kojima definira peti krug porezne reforme. Njima se uz ostalo predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna. Pred Vladom će se, naime, naći prijedlozi izmjenama i dopuna zakona o porezu na dohodak te o porezu na dobit, kao i o izmjenama Zakona o PDV-u, kojima bi se ukinulo oslobođenja od plaćanja PDV-a za uvoz pošiljaka male vrijednosti (do 22 eura) iz trećih zemalja.

Komentiraj