Beroš: “Pripremili smo kapacitete za sve scenarije”

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je na sjednici Vlade komentirao epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

Naglasio je da je od prosječnih 8152 testova dnevno pozitivnih bilo 27 posto.

“Izdali smo uputu bolnicama o potrebi reduciranja hladnog pogona s time da je i dalje potrebno organizirati zbrinjavanje prioritetnih, osobito onkoloških pacijenata”, rekao je Beroš i dodao da zdravstvene ustanove trebaju voditi evidenciju zdravstvenih djelatnika koji su preboljeli koronu te koji mogu sudjelovati u radu.

Podsjetio je kako je KB Dubrava postala isključivo covid bolnica, a odredili su još i Opću županijsku bolnicu Našice te Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Zagrebu zdravstvenim ustanovama za privremeno zbrinjavanje covid pacijenata.

“Kontinuirano se provode aktivnosti za distribuciju respiratora za KB Dubrava i OB Varaždin. Do 1. studenog u KB Dubrava ukupno je raspoređeno 111 zdravstvenih djelatnika”, rekao je ministar zdravstva i istaknuo kako je uključeno i 157 doktora medicine koji rade pod nadzorom za pomoć epidemiolozima.

Otvoreno je i 16 pozivnih centara za zvanje i praćenje kontakata. “Glavni cilj nam je osnažiti centralizirani sustav liječenja covid-19 pacijenata, čime želimo spriječiti koliko je to moguće ulazak virusa u druge bolnice kako bismo pružali skrb i drugim bolesnicima. Zdravstveni sustav je pod pojačanim pritiskom, no imamo kapacitete, stručne i odgovorne kadrove, uređaje i opremu i uspijevamo ispunjavati zadaće. Veliku pomoć dobivamo od svih građana koji svojim odgovornim ponašanjem mogu itekako utjecati na daljnji tijek širenja zaraze”, rekao je Beroš.

Na kraju je poručio da su pripremili kapacitete za sve scenarije. “Raspoređujemo resurse prema potrebama i zahvalni smo svima koji surađuju u ovim izazovnim vremenima”, zaključio je Beroš na sjednici Vlade.

Komentiraj