Potpredsjednik hrvatske Vlade Božo Petroc sastao se u ponedjeljak u Banskim dvorima s posebnim izaslanikom za pitanja Holokausta Državnog tajništva Sjedinjenih Američkih Država Nicholasom Deanom i izaslanstvom Svjetske židovske organizacije za restituciju.

Razgovarali su o Holokaustu, podjelama koje se u današnjim društvima ponavljaju prema starim obrascima, kao i obavezi činjenja da se takvo zlo više nikada ne ponovi, priopćeno je iz Vlade.

Dogovoreni su i budući tematski sastanci na kojima bi se trebali ponuditi prijedlozi za rješavanje povrata imovine židovskim stradalnicima 2. svjetskog rata u Hrvatskoj.

“Otvorene su teme koje su postojale prije osam godina. Nismo opterećeni različitim podjelama i mislim da ćemo to u ovoj Vladi moći još učinkovitije riješiti”, rekao je Petrov nakon sastanka.

Komentirao je i bojkot komemoracije u Jasenovcu predstavnika židovske i srpske nacionalne manjine. “Nije mi jasno zbog čega se događaju ovakve podjele u hrvatskom društvu, po starim obrascima, jer one zaista nisu dobrodošle”, istaknuo je Petrov dodavši klako ne želi da se ‘živi dijele nad mrtvima’.

“Nitko ozbiljan u Vladi i hrvatskom društvu ne može negirati niti negira zločine ustaškog režima niti relativizira njegov zločinački karakter”, zaključio je Petrov.

Komentiraj