Predsjednik Mosta Božo Petrov u nedjelju je izjavio kako pozdrav “Za dom spremni” ne bi trebalo niti zabraniti niti koristiti jer postoje ljepši uzvici i pjesme kojima se može veličati domovina, te da bi najprikladnije bilo mlade naraštaje educirati o tom pozdravu.

“Mislim da je u ovom trenutku zakon potpuno nejasan i sve dok se stvari ne preciziraju to je siva zona. Za mene poklič ‘Za do spremni’ može biti poklič od davnina, ali je za vrijeme NDH i ustaškog režima iskompromitiran i po meni se ne bi trebao koristiti jer ima ljepštih povika, usklika i pjesama kojim se može veličati naša domivina,” rekao je Petrov u Sinju odgovarajući na pitanja novinara u povodu slučajeva izvikivanja “Za dom spremni” u Kninu za vrijeme obilježavanja obljetnice operacije “Oluja” i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Najvažnija je edukacija mladih generacija, “da se zna da je taj usklik bio od davnina ali je bio vrlo kompromitiran za vrijeme NDH i ustaškog režima,” rekao je novinarima na upit treba li zabraniti taj pozdrav. “Ako koristite zabranu onda uvijek možete dobiti otpor i po meni zabrana nije dobro riješenje isto kao za sve druge stvari. Smatram da će edukacija puno bolje pomoći mladim generacijama,”  rekao je.

Na upit očekuje li i na Sinsjkoj alki takve povike, rekao je kako ne bi volio da se to dogodi jer to su, kako je rekao, “samo provokacije koje nam ne trebaju.”

“Ja ću to prepustiti specijalistima za drugi svjetski rat u SDP-u i HDZ-u nek’ se prepucavaju, a ja mislim da je puno važnije na ovakvim događajima, kao što je Sinjska alka, koja jedan od najvažnijih događaja kulturne baštine u našoj zemlji, da se čuju poruke koje govore o svemu onome što nam je potrebno da Hrvatska krene naprijed,” istaknuo je Petrov prije početka današnje Sinjske alke.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje smatra kako bi se o tome pozdravu trebali odrediti naprije povjesničari.

“Mislim, barem za sada, da je glede tog pozdrava, ukoliko postoje neki prijepori, bolje da ga ne koristimo dok se povijesničari, a temeljem toga kasnije i pravosuđe, ne odrede prema takvom pozdravu,” rekao je Šprlje.

Smatra da je njegovo izvikivanje u Kninu stavlja u drugi plan proslavu Oluje. “Mislim ad to nije najbolje,” dodao je Šprlje.

Komentiraj