Pentagon priznao da se u Afganistanu nalazi oko 11.000 američkih vojnika

Epa

Pentagon je u srijedu priznao kako je oko 11.000 američkih vojnika u Afganistanu, tisuće više nego što je ranije javno izjavljivao te time dao točnu sliku vojne nazočnosti SAD-a u toj zemlji po prvi put zadnjih godina.

Nakon preciznog pregleda pokazalo se da Sjedinjene Države sada imaju približno 11.000 vojnika stacioniranih u Afganistanu, rekao je general Kenneth McKenzie.

Pentagon je ranije tvrdio da ima oko 8.400 američkih vojnika u Afganistanu prema gornjoj granici koju je postavila administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Nova brojka uključuje i vojnike koji s kolegama iz NATO-a rade na obuci i treniranju afganistanskih postrojbi za antiterorističke operacije protiv al Qaede i skupine Islamska država.

Zbog vrlo nestalne situacije vladinih snaga na terenu suočenih s talibanima, predsjednik Donald Trump je pristao povećati broj američkih vojnika na terenu, ali je  svom ministru obrane Jimu Mattisu prepustio odluku o broju vojnika koje će poslati kao pojačanje. Najčešće se spominje dodatnih 4000 vojnika.

“Jim Mattis još nije donio tu odluku”, naglasio je general McKenzie.

“Postrojbe se nisu počele kretati, nikakvo naređenje o raspoređivanju nije izdano”, rekao je.

Komentiraj