EPA/BORIS PEJOVIC

PENCE ‘Vodeća uloga Crne Gore u obrani stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana’

Američki potpredsjednik Mike Pence,  koji  je u utorak popodne doputovao u dvodnevni posjet Crnoj Gori, izjavio je na svečanoj večeri s predsjednikom Filipom Vujanovićem i premijerom Duškom Markovićem, kako službena Podgorica “ima vodeću ulogu u obrani stabilnosti i sigurnosti regije Zapadnog Balkana”, te da “njezina hrabrost, u fazi ruskog pritiska, nadahnjuje svijet”.

Zahvalivši na toploj dobrodošlici, Pence je prenio pozdrave predsjednika SAD-a Donalda Trampa, što je, kako je kazao, “opipljiv znak američke posvećenosti Crnoj Gori kao najnovijoj članici NATO-a“.

“Americi je čast da slaviti naše odnose sa snažnim i slobodnim građanima Crne Gore. Uvjeravam vas da sam ovdje kao dokaz činjenice da Amerika nema male partnere, već samo ima snažne partnere. I vjerujem da je moja prisutnost ovdje samo prvi korak“, rekao Pence.

Zahvalio je Crnoj Gori što je domaćin Summita Američko-jadranske povelje, koji se u srijedu održava u Podgorici, kao i na vodećoj ulozi koju ta država ima u obrani stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana.

“Vaša hrabrost, posebno u fazi ruskog pritiska, nadahnjuje svijet i ja vam čestitam na tome”, rekao je Pence.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović istaknuo je da Crna Gora jako cijeni tradicionalno prijateljstvo sa SAD-om, ističe se u priopćenju crnogorske vlade.

“S ponosnom govorim da je Crna Gora članica NATO-a i da je naš saveznik jači nego ikad. Predsjednik Donald Tramp je rekao da dijelimo zajedničke vrijednosti i mi od njih nikad nećemo odustati”, poručio je Vujanović.

U prisutnosti potpredsjednika SAD-a Mika Pencea, u srijedu u Podgorici, održat će se Summit Američko-jadranske povelje (A5).

Kako je najavljeno, u radu Summita će, na poziv predsjednika vlada Crne Gore, Duška Markovića, i Makedonije koja trenutno predsjeda Poveljom, Zorana Zaeva, sudjelovati i premijeri Hrvatske, Albanije i Srbije, Andrej Plenković, Edi Rama i Ana Brnabić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Komentiraj