Američki potpredsjednik Mike Pence trebao bi se u utorak sastati s japanskim premijerom Shinzom Abeom u kontekstu porasta zabrinutosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Pence će posjetiti Japan nakon Južne Koreje. Tijekom posjeta demilitariziranoj zoni na granici Južne i Sjeverne Koreje u ponedjeljak poručio je Pjongjangu da je američko strpljenje potrošeno, no i dodao kako SAD nastoji uspostaviti sigurnost mirnim sredstvima.

Pence je također upozorio Pyongyang da ne ispituje odlučnost predsjednika Donalda Trumpa niti snagu američkih oružanih snaga u regiji.

Trump je poslao američke ratne brodove prema Korejskom poluotoku, dok Pyongyang navodno planira provesti još jedan nuklearni test.

U New Yorku, zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika Kim In Ryong upozorio je u ponedjeljak kako bi nuklearni rat mogao izbiti u bilo kojem trenutku na korejskom poluotoku, optužujući Ameriku za “opasno zveckanje oružjem”.

Sjeverna Koreja nije uspjela u pokušaju ispaljivanja balističkog raketnog projektila u nedjelju, dan nakon što je Pyongyang obilježio 105. obljetnicu rođenja pokojnog vođe i osnivača Kim Il Sunga.

Prošle je godine Sjeverna Koreja podigla nuklearne i raketne programe, provodila dva nuklearna ispitivanja i lansirala 20 balističkih projektila.

Očekuje se kako će Pence i Abe pozvati Kinu da učini više u poticanju Sjeverne Koreje na samokontrolu.

Komentiraj

FOTO:EPA/MICHAEL REYNOLDS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.