SDP-ov zastupnik Peđa Grbin reagirao je u srijedu na izjave Mostova Nikole Grmoje da šest zakona koje SDP navodi kao uvjet za suradnju nemaju veze s onim što su dvije stranke ispregovarale početkom godine, poručivši kako Grmoja nije ni pročitao SDP-ove prijedloge te kako čelnici Mosta pokazuju da nisu dorasli povjerenju koje su im građani dali.
“Petrov, Grmoja, Kovačić, Bulj, u biti čitav Most, pokazuju da nisu dorasli povjerenju koje su im građani dali. Pokazuju da nemaju pojma o odgovornosti koju nosi obnašanje vlasti u državi, pokazuju potpuni prijezir prema svim onima koji se usude misliti drugačije od njih i pokazuju da, ne samo da nisu nikakva novina na političkoj pozornici, već samo još jedni prolaznici kojih se za pet ili deset godina nitko osim povjesničara i političkih analitičara neće sjećati”, napisao je Grbin na facebooku.
Grbin kaže kako je Most prvo pokazao “začuđujuću sposobnost samozavaravanja u pogledu osobina svog koalicijskog partnera”, a da su sad javnosti otkrili kako su i vidoviti.
Istiiče da SDP svoje prijedloge još nije uputio u saborsku proceduru pa ih Grmoja još nije ni mogao vidjeti.
“Temelj višestranačkog, demokratskog društva je pravo svake političke opcije, kako Mosta, tako i SDP-a, na vlastite inicijative i prijedloge. Drugi ih ne moraju podržati ne moraju se sa njima slagati niti za njih glasovati. Dapače, mogu ih ismijati, mogu ih popljuvati, s njima se sprdati, pronalaziti im mane ili što god ih volja. Međutim, minimum, ali minimum pristojnosti nalaže da se tuđ prijedlog barem pogleda prije nego što ga se napadne i proglasi lošim. Minimum koji za Most i Grmoju ne vrijedi jer Most i Grmoja unaprijed znaju i uzimaju si pravo određivati što drugi smiju, a što ne smiju predlagati, s čime se drugi smiju, a s čime ne smiju slagati pa Grmoja, ne samo da unaprijed proglašava SDP-ove prijedloge lošima, već i od SDP-a ultimativno zahtijeva da se Mostovi prijedlozi podrže. Moj Grmoja, mi bi te prijedloge možda i podržali. Da ih ima…”, napisao je Grbin.
Podsjeća kako je Most u pregovorima, mešu ostalim, tražio promjenu referendumskog okvira koja traži ograničavanje pitanja koja mogu biti predmet referenfuma ili prijedlog o novom načinu objave financijskih izvješća političkih stranaka.
“To je što je sve predmet zakona koje SDP namjerava uputiti u proceduru. Ali, Grmoja to ne mora raditi”, dodao je Grbin na facebooku.

Komentiraj