Pariz će u prosincu biti domaćin summita o klimatskim promjenama

EPA/JULIEN DE ROSA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u subotu je u Hamburgu izjavio da će Pariz 12. prosinca biti domaćin summita kojim se želi ostvariti daljnji napredak Pariškoga sporazuma o klimi, osobito s financijskog aspekta.

“Dvije godine nakon donošenja Pariškog sporazuma o klimi, 12. prosinca, sazvat ću summmit kako bismo poduzeli daljnje akcije kada su posrijedi klimatske promjene, osobito financijski aspekt tog projekta”, rekao je novinarima.

Dodao je da će se na sastanku na vrhu raspravljati o mobiliziranju privatnih i javnih financijskih sredstava za projekte namijenjene provedbi Pariškog sporazuma.

Francuski predsjednik u subotu je rekao i da nije odustao od toga da svojeg američkog kolegu Donalda Trumpa pokuša nagovoriti da promijeni mišljenje o povlačenju Sjedinjenih Država iz sporazuma o klimatskim promjenama.

“Nikad ne odustajem od uvjeravanja jer smatram da, s obzirom na svoju dužnost, imam obvezu to učiniti, a takav sam i po prirodi”, odgovorio je novinarima na pitanje hoće li Trumpa nagovarati da promijeni mišljenje.

Komentiraj