PAPIN GOVOR U KONGRESU Zatražio potpuno ukidanje smrtne kazne, pozvao na odgovornost

EPA/JIM LO SCALZO

Dan nakon susreta s predsjednikom Barackom Obamom, papa Franjo je pozvao u četvrtak u Kongresu američke zastupnike da preuzmu njihove svjetske odgovornosti, rješavanje probleme klimatskog zatopljenja, imigranata i prodaje oružja.

Taj 55-minutni govor u Kongresu, prvi govor jednog Pape, pratilo je više od 500 predstavnika i senatora kao i suci Vrhovnog suda i članovi izvršne vlasti, među kojima je bio i potpredsjednik Joe Biden.

Papin govor je nekoliko puta prekidan oduševljenim pljeskom. Papa je počeo poruku odavanjem počasti kući “hrabrih ljudi” i spomenom na “američki san” i velikane nacije poput Abrahama Lincolna i Martina Luthera Kinga.

“San Martina Luthera Kinga nas i dalje nadahnjuje”, istaknuo je Papa, koji je govor završio s “God bless you” zastupnicima od kojih je 90 posto kršćana.

 

  • Repulikanci, većinski u Kongresu, samo su nekoliko puta pokazali neslaganje kada nisu pljeskom popratili riječi Pape o okolišu, dok su živo pozdravili dio govora posvećenog obitelji i zaštiti života u svakoj etapi, aluziji na pobačaj.

 

Papa Franjo je upozorio američke zastupnike na opasnost fundamentalizma, vjerskog ili ne, i pretjerano pojednostavljivanje koje vidi samo dobro i zlo ili pravednike i grješnike.

Papa je pozvao na eliminaciju novih oblika ropstva i na odgovor na najveću izbjegličku krizu nakon Drugog svjetskog rata.

On je također zatražio potpuno ukidanje smrtne kazne.

Na gospodarskom planu Papa je pozvao na zaštitu zemlje. “Pozvao sam na hrabar preokret najtežih šteta za okoliš izazvanih ljudskim djelovanjem. “Ne sumnjama da SAD i ovaj Kongres imaju važnu ulogu u tome. Sada je vrijeme za djelovanje i hrabre strategije”.

Papa Franjo je podržao napredak u međunarodnim odnosima ne spomenuvši izrijekom Kubu ili Iran. Zatražio je i pronalaženje načina da se prekine trgovina smrtonosnim oružjem.

“Najvažnije osobe su djeca. Molim Boga da ih blagoslovi”, istaknuo je. Imigracija je jedna od dominantnih tema Papina puta. Petogodišnja Sofia Cruz je Papi predala pismo u kojem ga moli da se založi kod Baracka Obame i Kongresa za legaliziranje statusa osoba bez dokumenata.

I republikanci i demokrati veoma poštuju Papu i svaka strana nalazi u Papinim stajalištima potvrdu za svoje ideje.

 

  • Demokrati plješću Papinim pozivima na djelovanje protiv klimatskog zatopljenja i na pružanje ruke useljenicima u času kada SAD raspravlja o sudbini milijuna ilegalnih imigranata iz Meksika i Srednje Amerike.

 

Pozitivno su ocijenili njegovu encikliku o okolišu “Hvaljen budi” objavljenu u lipnju, među ostalim i zato što je Papa u njoj osudio “božanstvo tržišta” i pokoravanje financijskoj moći.

Konzervativci su pak što se tiče pobačaja i braka na crti Katoličke Crkve pošto je Vrhovni sud u lipnju ozakonio istospolni brak u cijeloj zemlji a pobačaj se pomalo dovodi u pitanje.

Papa je u srijedu u Bijeloj kući istaknuo bliskost stajališta s američkim predsjednikom Obamom o velikim svjetskim izazovima: ratovima, migracijskim krizama i klimatskom zatopljenju.

U srijedu je papa Franjo poručio američkim rimokatoličkim biskupima okupljenima u katedrali sv. Mateja da se “zločini” spolnog zlostavljanja maloljetnika u Crkvi ne smiju više nikada ponoviti.

Komentiraj