Mladim ljudima treba se pružiti prilika za dobrim zaposlenjem, a europska migrantska kriza treba se riješiti kolektivnim djelovanjem, rekao je u subotu papa Franjo tijekom službenog posjeta talijanskom predsjedniku Sergiju Mattarelli.

Nezaposlenost u Italiji skoro je dvostruko veća nego prije globalne ekonomske krize iz 2008., te je sada na 34 posto kod onih koji su mlađi od 26 godina. Ta se država bori i s rekordnim priljevom migranata iz sjeverne Afrike.

“Stabilan posao, kao i djelotvorne obiteljske politike… uvjeti su za istinski održivi razvoj i uravnotežen napredak društva”, poručio je papa Franjo u govoru održanom u palači Quirinale, nekadašnjoj papinskoj rezidenciji gdje je sad jedno od tri službena sjedišta talijanskog predsjednika.

Papa je izrazio žaljenje što mladi ljudi često odgađaju brak i početak obiteljskog života jer ne mogu pronaći posao ili zato što su dostupne poslovne prilike toliko “neizvjesne i potplaćene da ne omogućavaju ozbiljno planiranje”.

Franjo, sin talijanskih imigranata u Argentini, naglasio je kako prema zemlji svojih predaka gleda “s nadom”, te da je potrebna snažnija međunarodna pomoć jer je hvaljeni talijanski rad s izbjeglicama “neophodan i hitan”.

Mattarella i papa su se zajedno pomolili u kapelici palače Quirinale, a Franjo se prije odlaska u vrtu te zgrade susreo s oko 200 djece iz potresima pogođenih dijelova središnje Italije.

Komentiraj