Pandorini dokumenti u brojkama: Preko 500 dokumenata je na hrvatskom, Zagreb se spominje 1976, Dubrovnik 266, Rijeka 256 puta

Pandorini dokumenti su opsežno novinarsko istraživanje koje se temelji na dosad najvećem curenju podataka iz poreznih oaza. Obuhvaćaju više od 330 političara i visokih javnih dužnosnika u više od 90 zemalja, uključujući 35 vođa država. Tu su i veleposlanici, predsjednički savjetnici, generali, guverneri središnjih banaka, prenosi portal Oštro.

ICIJ, neprofitni međunarodni konzorcij istraživačkih novinara sa sjedištem u Washingtonu, prikupio je više od 11,9 milijuna financijskih dokumenata koji sadrže 2,94 terabajta povjerljivih informacija. Oni su »pobjegli« iz baza 14 registracijskih agenata, koji svojim klijentima pružaju usluge osnivanja i vođenja papirnatih tvrtki i trustova u poreznim oazama diljem svijeta.

PANDORA PAPERS: Procurilo preko 11 milijuna dokumenata, otkrivaju tajna bogatstva političara i moćnika

Dokumenti sadrže informacije o offshore-tvrtkama više od 130 milijardera iz 45 zemalja, među kojima je 46 ruskih oligarha.

Nije, međutim, samo riječ o najvećem curenju podataka ikad. Riječ je i o najvećoj suradnji novinara u povijesti. ICIJ je, naime, okupio više od 150 medijskih partnera, koji su zajedno radili na istraživanju.

Konzorcij je gotovo dvije godine provodio istragu u kojoj je sudjelovalo više od 600 novinara u 117 zemalja. Oni su slijedili tragove koji su ih vodili od rezidencija u Kaliforniji, preko plantaža šećera u Dominikanskoj Republici do turskih bolnica i nebodera u Dubaiju. Pa i do Hrvatske.

Što se nalazi u Pandorinim dokumentima?

Pandora Papers: Više od 4 milijuna dokumenata u PDF formatu, preko 1,79 milijuna dokumenata u Wordu i drugim formatima. Grafikon: Portal Oštro

Dokumenti koji su procurili nastali su u razdoblju od 50 godina, od čega ih je najviše iz razdoblja od 1996. do 2020. godine. Sadrže podatke o više od 29.000 stvarnih vlasnika offshore-kompanija, što je više nego dvostruko veći broj od istrage Panamski dokumenti iz 2016. godine.

Posjedovanje offshore-tvrtki nije nužno ilegalno, ali zbog toga što ih karakterizira tajnovitost poslovanja, tvrde stručnjaci, one mogu poslužiti za nelegalne novčane tijekove, podmićivanja, pranje novca, izbjegavanje plaćanja poreza, financiranje terorizma, trgovinu ljudima i druge zloupotrebe.

Pandorini dokumenti nude aktualni uvid u međunarodne korupcijske skandale, kao što je dalekosežna operacija podmićivanja brazilskoga giganta Odebrecht S. A., međunarodni nogometni skandal poznat kao FIFA Gate te navodno pljačkanje javne imovine Venezuele.

Među osobama koje imaju tajne kompanije i trustove nalaze se i sadašnji i bivši nacionalni vođe poput premijera Češke i Obale Bjelokosti, jordanskoga kralja Abdullaha II., predsjednika Ekvadora, Kenije i Gabona te bivših predsjednika El Salvadora, Paname, Paragvaja i Hondurasa.

Dokumenti otkrivaju i financijske poslove od čavista u Venezueli preko neonacista i financijera terorizma do vođa kultova u bijegu.

Koliko dokumenata je u bazi?

Pandora Papers: Sakupljeni dokumenti. Grafikon: Portal Oštro

Pandorini dokumenti pokazuju i kako su Sjedinjene Američke Države postale poželjna destinacija za skrivanje bogatstva iako najmoćnija nacija na svijetu sa svojim zapadnim partnerima osuđuje manje države jer dopuštaju priljev novca i sredstava povezanih s korupcijom i kriminalom.

Registracijski agenti iz čijih su baza dokumenti procurili djeluju diljem svijeta – od Angvile, Belizea i Singapura preko Švicarske Paname, Barbadosa i Cipra do Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahama, Britanskih Djevičanskih otoka, Sejšela i Vijetnama.

Od njih 14 tri su u vlasništvu bivših vladinih dužnosnika, a imaju klijente u više od 200 zemalja.

Dokumenti koji su procurili odnose se na više od 30.000 tvrtki. Riječ je o računima, tablicama, PowerPoint-prezentacijama, e-mailovima, poreznim prijavama, fotografijama, putovnicama i slično. Napisani su na brojnim jezicima – engleskom, španjolskom, kineskom, korejskom, grčkom, ruskom i slovenskom.

Među njima, 532 dokumenta su na hrvatskom jeziku. Pretražujući milijune dokumenata, novinari Oštra u Hrvatskoj pronašli su 7571 rezultat koji sadrži riječ »Croatia« i 394 riječi »Hrvatska«. Zagreb se, na primjer, spominje 1976 puta, Dubrovnik 266, a Rijeka 256 puta. Riječ »Zagreb« ponavlja se 1976 puta u dokumentima, ali to ne znači da se u dokumentima nalazi i toliki broj imena iz Hrvatske

Pandorini dokumenti pojavljuju se u kritičnom trenutku, kada se raspravlja o pravednosti međunarodnog poreznog sustava i neuspjehu vlada da spriječe tijek prljavog novca u skrivene tvrtke i trustove. Očekuje se da će u vremenu koje dolazi Pandorini dokumenti donijeti brojna otkrića.

PANDORA PAPERS: Milo Đukanović i njegov sin skrivali vlasništvo u pet država

 

Komentiraj