PANDORA PAPERS: Milo Đukanović i njegov sin skrivali vlasništvo u pet država

Više od 11 milijuna dokumenata procurilo je i otkrilo financijske tajne 35 sadašnjih i bivših svjetskih čelnika, više od 330 političara i javnih dužnosnike u 91 zemlji svijeta, kao i globalnu grupu bjegunaca, prevaranata i ubojica, objavljeno je u nedjelju u sklopu ‘Pandora Papersa’.

PANDORA PAPERS: Procurilo preko 11 milijuna dokumenata, otkrivaju tajna bogatstva političara i moćnika

Među milijunima dokumenata našla su se imena Mila i Blaža Đukanovića, predsjednika Crne Gore i njegovog sina, koji su 2012. godine, piše ICIJ, sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplicirane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Britanskih Djevičanskih otoka, Paname i Gibraltara.

Kako navodi ICIJ, sin predsjednika Crne Gore, koji je nedavno posjetio Hrvatsku, iskoristio je strukturu da formira i dvije skrivene kompanije s tvrtkama kćerima u Londonu i Crnoj Gori.

U dokumentima su pronađene ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trustova koje su Milo i Blažo Đukanović sklopili 21. lipnja 2012. godine sa kompanijom CM Skye 2 (PTC) Limited registriranom na Britanskim Djevičanskim otocima.

Kako prenose Vijesti online, u Crnoj Gori ne postoje trustovi, a na offshore destincijama obično služe kako bi se prikrili pravi vlasnici imovine. Osnivač trusta, nadalje, prenosi vlasništvo nad imovinom na drugu osobu ili tvrtku koja postaje službeni vlasnik, iako njome samo upravlja. U ugovoru o trustu, koji ostaje skriven od javnosti i ne dostavlja se ni jednoj instituciji, precizira se tko ima stvarnu korist od korištenja ili prodaje te imovine.

Iz ugovora se vidi da je stariji Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. U njima se navodi minimalni osnivački ulog i precizira da u bilo kom trenutku u trustove može biti unijeta imovina, kako od strane samih osnivača, tako i drugih osoba. Trustovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlaštena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove.

Prilikom uspostavljanja trustova priložena je diplomatska putovnica Mila Đukanovića i račun za vodu s obiteljske podgoričke adrese, koji je poslužio kao dokaz prebivališta. Njegov sin je dostavio crnogorsku osobnu iskaznicu i račun za iznajmljivanje stana u Londonu.

U dokumentima piše da su Đukanovići uspostavili trustove zbog planiranja nasljedstva i radi zaštite imovine, dok su kao izvori sredstava navedeni prihodi od njihovih karijera i profit od investiranja. Riječ je o neopozivim (irrevocable) trustovima, koji stvarnim vlasnicima omogućavaju da njihova skrivena imovina bude zaštićena, čak i kada je predmet sudskih postupaka ili potraživanja.

U odgovorima na pitanja ICIJ-a, Milo Đukanović je priznao da je 2012. godine osnovao Victoria Trust, naglašavajući da u tom vremenu nije bio na nikakvoj javnoj funkciji.

“U 2012., u vrijeme kada nisam bio na javnoj funkciji u državi i nisam obavljao ni jednu državnu dužnost (u 2010. moj mandat na poziciji premijera je istekao), radio sam na organizaciji poslovne infrastrukture gledajući da započnem poslovne aktivnosti sa mojim sinom. U to vrijeme ja sam uspostavio Victoria Trust za koji me pitate”, rekao je Đukanović.

Ustvrdio je da je krajem te godine, nakon imenovanja na funkciju premijera, vlasništvo nad svojim trustom prenio na sina Blaža. Njegov je sin potvrdio da je stvarni vlasnik kompanija Victoria Bridge Finance Ltd i Resilton Investments Ltd skrivenih na britanskim Djevičanskim otocima.

No, dokumenti koji su procurili pokazuju da je Milo Đukanović u studenom 2014. godine, dok je bio na polovici svog premijerskog mandata, i dalje bio jedini vlasnik Victoria Trust-a, a njegov sin Capecastel Trust-a.

Prema podacima iz Službenog lista Britanskih Djevičanskih otoka, točno mjesec dana nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, 30. rujna 2020. godine, firma LJ Skye 2 (PTC) Limited koja je upravljala tajnim poslovima Đukanovića, pokrenula je postupak dobrovoljne likvidacije i ubrzo je ugašena.

Komentiraj