Proces koji će odlučiti sudbinu pakistanskog premijera Nawaza Sharifa započeo je u ponedjeljak na Vrhovnom sudu te zemlje zbog optužbi da je on sa svojom obitelji gomilao bogastvo, što je prošle godine bilo objavljeno u Panama Papersima.

Istraživački tim kojeg je imenovao sud prošlog je tjedna u izvještaju napisao da postoji “nevjerojatan jaz” stvarnog bogatstva i prijavljenjih prihoda Sharifa i njegove djece.

Takozvani Panama Papers, skup podataka koji je prošle godine procurio iz pravne tvrtke Mossack Fonseca iz Paname, povezao je Sharifovu djecu s offshore računima koji su korišteni za kupovinu stanova u Londonu.

Protivnici pakistanskog premijera, uključujući bivšeg igrača kriketa Imrana Khana, optužuju ga da je prao novac iz Pakistana tijekom svoje vladavine tijekom devedesetih godina i da je taj novac koristio za kupovinu imovine.

Sharif, koji trenutno obavlja svoj treći premijerski mandat, odbacuje te optužbe. Tvrdi da je novac kojeg su njegova djeca iskoristila za nekretnine u Londonu dobiven nagodbom o investicijama koju je njegova obitelj postigla u Kataru s kraljevskom obitelji.

“Sharif nije dao uvjerljive dokaze otkud mu novac”, istaknuo je Khanov odvjetnik Naeem Bukhari na početku suđenja, dodavši kako pakistanski čelnik treba podnijeti ostavku.

Sharif, poznat po svojem protivljenju političkoj ulozi moćne pakistanske vojske, u devedesetima je dva put uklonjen s premijerske pozicije.

Pakistan, zemlja od 200 milijuna ljudi koja posjeduje nuklearno oružje, kroz povijest je više puta zbacivala civilne vlade kroz vojne pučeve ili pravne procedure.

Stručnjaci upozoravaju da bi uklanjanje Sharifa moglo konsolidirati vojnu kontrolu nad vanjskom i unutarnjom politikom zemlje.

Komentiraj