Davor Javorovic/PIXSELL

Osnovano povjerenstvo o mogućoj nabavi novih borbenih zrakoplova

Umirovljeni zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) general pukovnik Josip Čuletić rekao je u nedjelju za HRT da je ministar obrane osnovao savjetodavno tijelo vezano uz stanje i perspektive borbenih zrakoplova HRZ-a i PZO-a i koje bi trebalo dati mišljenje o mogućoj nabavi novih zrakoplova.

Čuletić, koji je predsjednik tog povjerenstva, rekao je u središnjem Dnevniku HRT-a da je vrijeme MIG-ova 21 prošlo i da se Hrvatska mora pripremiti za zrakoplove novije generacije.

To savjetodavno povjerenstvo osnovano je 5. svibnja, a članovi su mu general bojnici Josip Štimac i Vlado Bagarić. Kako je rečeno u Ministarstvu obrane, po potrebi u to tijelo mogu biti uključeni i drugi stručnjaci.

General Čuletić rekao je da će zagovarati kupnju novih borbenih zrakoplova, jer je doba MiG-ova 21 prošlo. Ovo što sada imamo može trajati još nekoliko godina, odgovorio je Čuletić dodavši da se Hrvatska treba pripremiti za novi zrakoplov koji bi trebao biti novije generacije.

Potvrdio je da Ministarstvo obrane ima nekoliko neobvezujućih ponuda svjetskih proizvođača borbenih zrakoplova. Čuletić je ocijenio da se do sada cijela kampanja “svodila na razini informacija”, a da sada treba ozbiljno pristupiti ovom problemu.

Naglasio je da ministar obrane Josip Buljević u svom mandatu treba donijeti nekoliko teških odluka, a jedna od najtežih je i odluka o novom borbenom zrakoplovu.

Da bi mogao donijeti pozitivnu ili negativnu odluku, on mora imati odgovor na nekoliko važnih pitanja. To su međunarodno-pravna s obzirom na naše članstvo u NATO-savezu, zatim ustavno-pravna te strategijsko-doktrinarna, koja proizlazi iz doktrine uporabe naših Oružanih snaga, te gospodarska i financijska pitanja, rekao je general Čuletić.  Stoga je, dodao je, ministar i osnovao ovo povjerenstvo.

Nije želio govoriti o zrakoplovima koji se spominju u medijima kao mogući novi borbeni zrakoplovi koji bi zamijenili naše MiG-ove 21, a koji su u uporabi u HRZ-u još od Domovinskog rata rekavši da će ta odluka biti zadnja faza njihovog rada.

To će svakako biti i politička odluka, istaknuo je Čuletić dodavši da se moramo osloniti i na naše partnere u NATO-u.

Komentiraj