Nekoliko je osoba ozlijeđeno u snažnom potresu koji je u nedjelju ujutro pogodio središnju Italiju, a za sada nema saznanja da je netko izgubio život, objavila je talijanska civilna zaštita u Rimu.

 

“U ovom trenutku nema vijesti o žrtvama”, kazao je zapovjednik talijanske civilne zaštite Fabrizio Curcio na konferenciji za novinare. “Nekoliko je ozlijeđenih” od kojih jedna teže, rekao je dodajući da su mnoge ceste zatvorene.

RAI je prenio da su tri osobe spašene iz ruševina u gradu Ussiti.

Snažni potres koji je u nedjelju ujutro pogodio središnju Italiju izazvao je paniku među stanovništvom pokrajina Umbrija i Marke i bijeg na ulice gradova i mjesta u kojima je srušeno i oštećeno niz zgrada, objavila je služba talijanske civilne zaštite.

Potres jakosti 6,5, prema Euromediteranskom seizmološkom centru, s epicentrom šest kilometara od srednjovjekovnog umbrijskog mjesta Norcia, 68 kilometara jugoistočno od Perugije, u 7,40 teško je oštetio povijesnu baziliku svetog Benedikta iz 14. stoljeća te katedralu Santa Maria Argentea u Norciji. U Norciji je oštećena i gradska vijećnica.

Nedjeljni snažni potres uslijedio je nakon serije podrhtavanja zabilježenih u zemlji u proteklih pet dana, a nakon njega seizmografi su zabilježili tijekom nedjelje prijepodne još oko dvadeset potresa jakosti od 3,5 do 4,8.

Potres se osjetio na sjeveru Italije sve do Bolzana, na granici s Austrijom te na krajnjem jugu u regiji Pugliji, kao i u glavnom gradu Rimu a stanovnici ga opisuju kao posebno neugodnog zbog toga što je dugo trajao.

Potresom su uz Norciju najviše pogođena mjesta Castelsantagelo, Preci i Visso, prema talijanskoj novinskoj agenciji.  Potres  se osjetio i u susjednim državama Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Potres se dogodio dva mjeseca nakon što je u prethodnom u kolovozu u pokrajini Markama jakosti 6,1 život izgubilo 300 ljudi.

Komentiraj