Davor Javorovic/PIXSELL

Osijeku u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2020. pomažu slavonski gradovi

Gradovi finalisti koji su ušli u najuži krug u izboru za Europsku prijestolnicu kulture 2020., Osijek, Dubrovnik, Rijeka i Pula, početkom veljače moraju svoje finalne elaborate o kandidaturi predati Ministarstvu kulture koje će ih proslijediti Europskoj komisiji, rekao je u utorak zamjenik osječkoga gradonačelnika Vladimir Ham, koji se sastao s gradonačelnicima gradova uključenih u osječku kandidaturu.

„Prezentacija naše kandidature bit će održana u Zagrebu 23. ožujka. Konkurencija nam je iznimno jaka, ali mi smo optimisti. Međutim, kako god izbor završio, osječki projekti, koji su za ovu priču zamišljeni, svakako će se dogoditi u Osijeku, bili mi prijestolnica kulture 2020. ili ne“, rekao je Ham.

  • On je gradonačelnike slavonskih gradova bolje upoznao s cijelim projektom i mogućnostima koje se nude kroz kandidaturu Osijeka budući da se ona programski može proširiti na regiju.

„Naše programske okosnice su već utvrđene, glavni programi su utvrđeni i sad se s predstavnicima gradova iz regije možemo baviti svim eventualnim dodacima na priču koji će nam osigurati veće šanse za pobjedu, ali i projekt u slučaju uspjeha učiniti mnogo interesantnijim. Brojni su pozitivni primjeri bivših prijestolnica kulture koje su uključivale regiju. Mislim da za svakoga u našoj regiji, ne samo za gradove, nego i općine, i te kako ima prilike“, istaknuo je Ham.

Dodao je kako slavonski gradovi Osijeku mogu pomoći uključivanjem svojih kreativaca u izvedbeni dio programa, ali i prihvatom programa tako da neki od njih ne budu koncentrirani samo na granice unutar Osijeka, nego da se izvode i u drugim gradovima regije.

„Mogu nam također puno pomoći sa smještajnim kapacitetima jer nama za izvedbu Osijeka kao prijestolnice kulture 2020. bi ili trebao jedan graditeljski ‘bum’ ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta, ili naprosto uključivanje cijele regije u priču, što mislim da je puno održivija varijanta“, ustvrdio je Ham.

Predstavnici Đakova, Našica, Vinkovaca, Vukovara, Valpova i Belog Manastira istaknuli su spremnost za uključivanje u program, a osječku kandidaturu u utorak je podupro i zamjenik gradonačelnika Sombora Vladislav Živanović, koji je istaknuo da taj grad s Osijekom već duže ima odličnu suradnju, pogotovo kad je riječ o kulturi, te da rade na mnogim projektima prekogranične suradnje.

Europska prijestolnica kulture 2020., uz jedan irski grad, bit će jedan od hrvatskih gradova koji su ušli u drugi krug izbora – Rijeka, Dubrovnik, Osijek ili Pula. Povjerenstvo za izbor hrvatskoga grada za Europsku prijestolnicu kulture 2020. sastat će se od 21. do 26. ožujka, nakon čega će se znati koji će to grad biti.

Komentiraj