Sanjin Strukic/PIXSELL

Orešković položio lovorov vijenac na spomen-ploču na 25. obljetnicu raketiranja Banskih dvora

U povodu 25. obljetnice raketiranja Banskih dvora predsjednik Vlade Tihomir Orešković položio je u petak lovorov vijenac na spomen ploču na zgradi Vlade i poručio da Hrvatska nikada neće zaboraviti one koji su dali svoje živote za neovisnost domovine i slobodu hrvatskih građana.

Prije četvrt stoljeća, 7. listopada 1991. godine, zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) raketirali su i teško oštetili Banske dvore, zgradu u kojoj je tada bila i rezidencija prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i u kojoj se nalazio u trenutku napada.

Jedna je osoba u napadu poginula, četiri su ozlijeđene, srušen je dio krova Banskih dvora, oštećeno pročelje i gotovo sve prostorije.

“Položio sam danas vijenac na spomen ploču u znak sjećanja na taj dan i za sve one žrtve i ljude koje su dali svoje živote za našu domovinu i našu slobodu. Nećemo ih nikada zaboraviti”, rekao je Orešković.

Uz njega su prilikom polaganja lovorovog vijenca bili i ministri Vlaho Orepić, Tomo Medved i Josip Buljević.

Dva zrakoplova JNA raketirala su Dvore 7. listopada 1991. godine, malo poslije 15 sati, a ocijenjeno je da se radilo o pokušaju atentata na predsjednika Tuđmana, s obzirom na to da je napad vođenim raketama bio usmjeren na njegove radne prostorije.

Od šest ispaljenih raketa, dvije su pogodile Banske dvore, ostale su pogodile zgrade u susjedstvu.

Dan kasnije, 8. listopada, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti, odnosno o razdruživanju Hrvatske od ostalih republika bivše države, SFRJ.

Komentiraj