Oporba traži ostavku srbijanskog šefa diplomacije zbog pogibije dvoje djelatnika veleposlanstva u Libiji

EPA/STRINGER

Oporbena Socijaldemokratska stranka (SDS) bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića zatražila je u subotu ostavku srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića, ocjenjujući da je ministartsvo na čijem je čelu izravno odgovorno za smrt dvoje otetih djelatnika veleposlanstva Srbije u Libiji koji su poginuli tijekom američkog bombardiranja logora Islamske države u libijskom gradu Sabrata.

U SDS drže da je izravna odgovornost ministarstva vanjskih poslova nedvojbena jer je većina država povukla svoje diplomate iz Libije s pojavom prvih sigurnosnih rizika, a da Srbija to nije učinila.

Kako se navodi u priopćenju stranke, dosad se “iz elementarne pristojnosti i korektnosti” nisu javno očitovali sve dok je vlada nastojala spasiti dvoje srbijanskih državljana otetih početkom studenog 2015. u Libiji.

“Međutim, danas je naša dužnost da javno upozorimo na odgovornost Ivice Dačića i ministarstva, kako se ovakva tragedija više nikada ne bi ponovila”, ističu iz SDS.

Stranka podsjeća da je smrt dvoje diplomatskih djelatnika u Libiji već drugi slučaj da se zbog neodgovornosti vlade i njezinih ministara gube ljudski životi, upozoravajući na pad vojnog helikoptera u kojem je, tijekom akcije spašavanja jedne bebe, zbog iznimno loših vremenskih uvjeta poginulo sedam osoba, držeći da je za tu nesreću odgovoran ministar odbrane Bratislav Gašić.

“Zahtijevamo hitnu ostavku ministra Dačića, kako se ne bi sve završilo zataškavanjem baš kao i u slučaju afere helikopter”, navode u SDS.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić službeno je u subotu potvrdio smrt dvoje djelatnika veleposlanstva u Libiji ocijenivši kako je Srbija bila “vrlo blizu” njihova oslobađanja prije nego što su ubijeni u američkom bombardiranju.

Ocjenjujući da je to bila “velika talačka kriza s kojom se suočila Srbija”, Vučić je istaknuo da su dvoje otetih “ubile američke bombe”, naglasivši  kako je uvjeren da bi oni bili oslobođeni da nisu ubijeni u američkom bombardiranju.

Djelatnici veleposlanstva Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su 8. studenog 2015. u libijskom gradu Sabrata tijekom napada na kolonu vozila u kojoj je bio i veleposlanik Srbije Oliver Potežica.

Vučić je rekao kako će ministarstvu vanjskih poslova sugerirati da Srbija nakon ovog slučaja i stanja u Libiji zatvori svoje veleposlanstvo u toj državi.

Komentiraj