GettyImages

OPASNI SUSRETI: Avioni SAD-a i Rusije opasno se približili jedni drugima, pregovori već

Dva ruska i dva američka vojna aviona susreli su se u subotu na nebu iznad Sirije, a dijelilo ih je svega desetak kilometara, piše CNN.

Prema riječima Stevea Warrena, glasnogovornika koalicije protiv ISIS-a koju predvodi SAD, oba para aviona udaljila su se i nije bilo nikakvog incidenta.

“Svi su išli svojim putem”, rekao je Warren koji ruske napade u Siriji nazvao nesmotrenima i neodgovornima.

Od 80 zračnih napada koliko SAD vjeruje da su Rusi izveli u Siriji, samo djelić je otpao na borbu protiv ISIS-a, optužuje Warren.

Moskva je priznala da je cilj zračnih napada pomoći režimu saveznika Bašara al Asada, ali cijelo vrijeme inzistiraju da je glavni cilj njihovih napada ISIS.

U obranu zračne kampanje SAD-a, Warren je rekao da je 70 visokih dužnosnika ISIS-a ubijeno u zračnim napadima od sredine svibnja, a što je natjeralo ISIS da više puta mijenja svoje vodstvo.

Hitni pregovori već danas

Ruski i američki službenici, piše BBC, trebali bi tokom današnjeg dana održati video konferenciju kojoj je jedan od glavnih povoda subotnji susret.

“Naši razgovori su vrlo profesionalni i konstruktivni te očekujem da dovedu do dogovora”, rekao je Ash Carter, američki ministar obrane. Ipak, i on je dodao kako u Siriji Rusi imaju potpuno krivi pristup kojim gledaju samo na kraće staze.

Iz ruskog ministarstva obrane rečeno je kako imaju “ažurirane prijedloge za SAD u Siriji” i kako čekaju “treću video konferenciju”.

Komentiraj