FaH

OKUS DOMA: Astronautima prvi put na jelovniku svemirska salata

Na jelovniku astronauta Međunarodne svemirske postaje (ISS) danas je, među ostalim i salata uzgojena na postaji, što je prva dosad uzgojena i konzumirana biljka u orbiti, piše Washington Post.

Svrha NASA-inog eksperimenta, pokrenutog prošle godine pod nazivom Veg-01, bila je ustanoviti je li u orbiti moguće uzgajati usjeve nekih biljaka, a to bi moglo biti korisno astronautima za neke buduće misije na udaljene planete, poput primjerice, Marsa.

 

  • Osim za potrebe prehrane, bavljenje “svemirskim vrtlarstvom” dobro je i za psihološko stanje stanovnika ISS-a, jer ih podsjeća na život na Zemlji, smatraju znanstvenici.

 

Danas će astronauti prvi put smjeti i probati ono što su uzgojili na postaji. Naime, na ISS-u staklenik postoji još od 2002., a krajnji cilj njegova postavljanja bio je proučiti može li se u mikrogravitaciji uzgajati jestiva hrana. No posadi dosad, iz sigurnosnih razloga, nije bilo dopušteno kušanje biljaka uzgojenih u svemiru.

U sklopu sustava Veg-01 uz pomoć kojega su astronauti uzgojili salatu, koriste se unaprijed pripremljene sjemenke koje su rasle pod zelenim, plavim i crvenim LED svjetiljkama, zbog čega su listovi salate purpurno-zelene boje. Još prošle godine biljke su uspješno uzgojene na taj način, no najprije su morale biti vraćene u Svemirski centar Kennedy na Floridi kako bi znanstvenici ustanovili jesu li u potpunosti sigurne za konzumiranje. Pošto su dobili zeleno svjetlo, astronauti su ponovili postupak, a danas će uživati u plodovima svog truda.

“Poznato je da su svježe namirnice, poput rajčica, borovnica i salate odličan izvor antioksidansa. Imati pri ruci svježe voće i povrće iz ovakvih svemirskih vrtova moglo bi imati odličan utjecaj na opće stanje i raspoloženje astronauta te im omogućiti zaštitu od svemirske radijacije”, rekao je iz Kennedy Space Centera Ray Wheller.

Osim za potrebe prehrane, bavljenje “svemirskim vrtlarstvom” dobro je i za psihološko stanje stanovnika ISS-a, jer ih podsjeća na život na Zemlji, smatraju znanstvenici.

Komentiraj