Odvjetnik uhićenog suca: “Čeka se odluka Uskoka o određivanju istažnog zatvora”

U zajedničkoj akciji Uskoka i policije u srijedu je uhićeno 13 osoba, koje se sumnjiči za malverzacije u stečajnim postupcima. Procjenjuje se da su stečajni dužnici u svim tim procesima oštećeni za čak 30 milijuna kuna. Među njima je i sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mihael Kovačić.

Kovačevićev odvjetnik Vlado Kartelo novinarima je u četvrtak rekao da je njegov branjenih aktivno iznosio obranu i odgovarao na sva postavljena pitanja. “Dao je viđenje cjelokupne situacije onako kako on smatra da je to potrebno izjaviti”, rekao je Kartelo i dodao da se u ovoj fazi postupka okrivljenik ne izjašnjava o krivnji, već samo daje obrazloženje događaja, odnosno svega što mu se stavlja na teret.

A o tome što se sucu Kovačiću stavlja na teret odvjetnik nije htio govoriti. “To sad ne bih. Ne mogu vam govoriti ništa službeno dok god ne vidimo što će biti dalje. Zasad se očekuje odluka Uskoka hoće li se predlagati određivanje istražnog zatvora ili ne. U ovom trenutku vam ja to ne mogu reći. Ja isto čekam poziv ili od suca istrage ili od Uskoka”, rekao je Kartelo, kako prenosi N1.

Podsjetimo, sudac Mihael Kovačić uhićen je u srijedu ujutro u svojoj kući u Sisku, a dva dana ranije Uskok je od državnog sudbenog vijeća (DSV) zatražio odobrenje za lišenje slobode, određivanje pritvora i određivanje istražnog zatvora. DSV je u srijedu skinuo imunitet Kovačiću kako bi se protiv njega mogla pokrenuti istraga.

Kovačića i članove njegove obitelji sumnjiči se za pomaganje u izvlačenju novca. Uhićena je i sučeva stručna suradnica Aleksandra Mažić koju Uskok sumnjiči da je za Kovačića pripremala rješenja za neosnovane isplate na račune tvrtki njegovih poznanika, ali i rodbine. Među uhićenima su, kako se doznaje, dvoje stečajnih upravitelja Branko Petanjek i njegov kći Iva Petanjek.

Uskok sumnja da su članovi sučeve obitelji od 2009. godine osnovali više tvrtki nakon čega su se lažno prijavljivali kao vjerovnici u nizu stečajnih postupaka. Pritom su te tvrtke u stečajne postupke, koje je kontrolirao sudac Kovačić zajedno s Petanjekovima, ispostavljale fakture koju su zatim podmirivane iz sredstava stečajnih dužnika. Te fakture su, međutim, bile fiktivne i plaćane su neosnovano, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Osumnjičenici za malverzacije u stečajnim postupcima izlaze pred suca istrage

Komentiraj