Osumnjičenici za malverzacije u stečajnim postupcima izlaze pred suca istrage

U velikoj akciji USKOK-a i policije u srijedu je uhićeno 13 osoba, koje se sumnjiči za malverzacije u stečajnim postupcima. Procjenjuje se da su stečajni dužnici u svim tim procesima oštećeni za čak 30 milijuna kuna.

Među uhićenima su i sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mihael Kovačić, voditeljica pisarnice tog suda Aleksandra Mažić te nekoliko stečajnih upravitelja.

Prvi osumnjičeni su, nakon uhićenja i pretraga, dovedeni na ispitivanje u Uskok, nakon čega su prenoćili u pritvoru na Oranicama. Osumnjičenici za koje Uskok zatraži istražni zatvor, piše HRT, u četvrtak će biti dovedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda koji će odlučivati o zahtjevu tužiteljstva.

Podsjetimo, sudac Mihael Kovačić uhićen je u srijedu ujutro u svojoj kući u Sisku, a dva dana ranije Uskok je od državnog sudbenog vijeća (DSV) zatražio odobrenje za lišenje slobode, određivanje pritvora i određivanje istražnog zatvora. DSV je u srijedu skinuo imunitet Kovačiću kako bi se protiv njega mogla pokrenuti istraga.

Kovačića i članove njegove obitelji sumnjiči se za pomaganje u izvlačenju novca. Uhićena je i sučeva stručna suradnica Aleksandra Mažić koju Uskok sumnjiči da je za Kovačića pripremala rješenja za neosnovane isplate na račune tvrtki njegovih poznanika, ali i rodbine. Među uhićenima su, kako se doznaje, dvoje stečajnih upravitelja Branko Petanjek i njegov kći Iva Petanjek.

Uskok sumnja da su članovi sučeve obitelji od 2009. godine osnovali više tvrtki nakon čega su se lažno prijavljivali kao vjerovnici u nizu stečajnih postupaka. Pritom su te tvrtke u stečajne postupke, koje je kontrolirao sudac Kovačić zajedno s Petanjekovima, ispostavljale fakture koju su zatim podmirivane iz sredstava stečajnih dužnika. Te fakture su, međutim, bile fiktivne i plaćane su neosnovano, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Portal Telegram je objavio da su na popisu oštećenih tvrtki, kako neslužbeno doznaju, i Kutina-Kristal, Komunalac-Hrvatska Dubica, Srce-Gvozd, Ekosant, Brodoremont, Proizvodnja-Regeneracija, Adriatic jahte, Biro-form, NIK d.o.o., Pamučna predionica Glina, Zavod za poslovna istraživanja, Slavijatrans d.d., TVIM, Emporion plus…. Među oštećenim tvrtkama je i građevinska kompanija Tempo, a istražitelji su uvjereni da je iz njezine stečajne mase Kovačić uz pomoć stečajne upraviteljice Ive Petanjek, nezakonito izvukao oko sedam milijuna kuna.

Komentiraj